Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

McLaren již odkoupil zpět většinu z podílu Mercedesu

McLaren již odkoupil zpět většinu z podílu Mercedesu

Německá automobilka stále vlastní kolem 11 % britského týmu.

McLaren již odkoupil zpět většinu z podílu Mercedesu v britském závodním týmu. Německá automobilka vlastnila 40 procent projektu McLaren ve formuli 1, loni se však rozhodla převzít Brawn GP a rozjet svůj vlastní formulový tým.

Mercedes tehdy prohlásil, že nové aktivity společnosti neznamenají ukončení partnerství s McLarenem (to je v platnosti až do roku 2011), avšak připustil, že charakter spolupráce se změní.

McLaren v listopadu vyjádřil svůj záměr odkoupit zpět podíl Mercedesu a šéf týmu Martin Whitmarsh nyní potvrdil, že McLaren Group již nabyl zpět významného podílu v týmu formule 1.

"Myslím, že jde zhruba o 11 procent, které stále vlastní Mercedes, nejde však o důležité nebo nějak podstatné číslo," cituje Whitmarshe Reuters.

Šéf McLaren Automotive a bývalý šéf týmu Ron Dennis v současnosti vlastní 15 procent týmu, stejně jako saudský byznysmen Mansour Ojjeh. Zbylých 30 procent pak patří bahrajnskému koncernu Mumtalakt.

Whitmarsh se dnes zúčastnil představení nového supersportu McLarenu s označením MP4-12C, který, jak doufá, by mohl soupeřit s vozy Ferrari v závodech GT. Sám už prý dokonce mluvil s prezidentem Ferrari Lucou di Montezemolem o budoucím soupeření mezi oběma týmy ve sportovních vozech.

"Náš vzkaz zněl: 'Chceme závodit proti vám (Ferrari). Kam se chystáte a proč do toho nejdeme společně?'"