Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

McLaren bude mít v Číně výhodu, říká Massa

McLaren bude mít v Číně výhodu, říká Massa

Díky svému "F-duct" systému bude těžit na dlouhé zadní rovince.

Felipe Massa je toho názoru, že McLaren by ve Velké ceně Číny mohl mít velkou výhodu. Jeho "F-duct" systém, kterým jezdec ovlivňuje proudění vzduchu přes zadní křídlo a zvyšuje tak maximální rychlost, totiž bude velice užitečný na dlouhé zadní rovince okruhu.

Tato rovinka, spojující táhlou klopenou zatáčku č. 13 a zatáčku č. 14 tvaru vlásenky, je jednou z nejdelších v kalendáři formule 1 a piloti na jejím konci vysoce překračují rychlost 300 km/h.

Piloti McLarenu, Lewis Hamilton a Jenson Button, tak v Šanghaji budou mít podle Massy velkou výhodu, zatímco ostatní budou muset v nastavení svých vozů udělat několik kompromisů, aby jim stačili.

"Na tomto okruhu se krásně jezdí a extrémně dlouhá rovinka vedoucí do ostré zatáčky znamená, že je zde reálná šance na předjíždění," řekl Massa o šanghajském okruhu.

"Nicméně, letos budeme muset být na této rovince opatrní, protože jsme viděli, že zejména McLaren má velmi vysokou maximální rychlost, takže v případě těsné bitvy s ním budeme muset být pozorní a připraveni bránit pozici."

Hamilton s názorem Massy souhlasí a na Velkou cenu Číny se těší: "Předjíždění je na tomto okruhu možné, zejména na konci té dlouhé zadní rovinky, takže docela věřím tomu, že zde budeme mít další silný víkend."

Takzvaný F-duct systém už na svém voze má i Sauber a v pokročilé fázi jeho vývoje je podle některých zdrojů také Williams. Ferrari samozřejmě nechce v tomto ohledu zůstat pozadu a také na něj zaměřuje své úsilí, jak ale prozradil šéf týmu, Stefano Domenicali, s jeho nasazením nechce zbytečně spěchat.

"Samozřejmě na tom doma naplno děláme, protože jsme viděli, že ta výhoda je na hlavní rovince za určitých okolností zřejmě velmi, velmi značná," řekl Domenicali.

"Nasadíme ho, jakmile bude všechno spolehlivé a my si budeme stoprocentně jistí, že ten systém funguje."

Massa ale přesto věří, že Ferrari v Číně zaznamená dobrý výsledek, neboť do Šanghaje veze nové součástky pro svůj vůz F10.

"Já se také těším na skutečnost, že budeme mít na voze nějaké nové komponenty, zaměřené na zlepšení výkonnosti, a já doufám, že nám úspěšně pomohou v našem boji, zejména s red bully a mclareny."