Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Red Bull chce také zkusit F-duct, s nasazením ale nespěchá

Red Bull chce také zkusit F-duct, s nasazením ale nespěchá

Pokud systém nepřinese výhodu, tým jej v závodě nepoužije.

Red Bull Racing usilovně pracuje na své verzi systému "F-duct", tedy systému vnitřních rozvodů vzduchu vedených na zadní křídlo, které v závislosti na pohybu jezdce umožňuje změnit obtok vzduchu kolem zadního křídla a zvášení maximální rychlosti.

Nicméně, tým se nechal slyšet, že dokud systém nepřinese výhodu, nenasadí jej do závodu. A zatímco ve Španělsku se možná první verze Red Bullu dočkáme, je téměř jisté, že v násleující Velké ceně Monaka nebude mít použití systému potřebný účinek.

"Počkejme a uvidíme, co se stane," řekl Autosportu šéf týmu Red Bull Racing, Christian Horner.

"Stejně jako všechny komponenty, nasadíme je na vůz pouze tehdy, přinesou-li zjevnou výhodu. Chlapci na naší vlastní verzi samozřejmě usilovně pracují, nechceme ale uspěchat něco, co není dostatečně vyvinuté."

Systém, se kterým přišel McLaren, už testují také některé jiné týmy, například Ferrari, Mercedes nebo Williams. Žádný z nich z něj ale zatím nedokázal správně vytěžit.

Ferrari totiž zatím zkoušelo pouze upravené aerodynamické díly přizpůsobené tomuto systému, nikoliv systém samotný. Také Mercedes a Williams v Číně testovaly pasivní verzi tohoto systému, další evoluci přivezou do Španělska.