Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Ferrari dostalo svolení k úpravě svých agregátů

Ferrari dostalo svolení k úpravě svých agregátů

Provedené změny by měly vyřešit problém se spolehlivostí.

Ferrari, které v úvodu sezóny trápí problémy se spolehlivostí pohonných jednotek, získalo svolení Mezinárodní automobilové federace (FIA) k úpravě svých motorů z důvodů spolehlivosti.

Oba piloti týmu, Fernando Alonso i Felipe Massa, během prvních čtyř závodů přišli o svůj pohonný agregát - v Alonsově případě jde hned o dva zcela vyřazené motory a španělský jezdec by mohl mít v závěru sezóny problém s limitem osmi motorů na sezónu.

Problémy však zažil i tým Sauber, jemuž Ferrari dodává motory, a marenellský tým po Velké ceně Číny spustil důkladné šetření dané záležitosti.

Po zjištění, že původcem potíží je vnitřní vada v návrhu pohonné jednotky, požádalo Ferrari řídící orgán o svolení k provedení úprav z důvodů spolehlivosti. Italský tým získal souhlas a upravené motory budou připraveny již při tomto víkendu, kdy se jede Velká cena Španělska v Barceloně.

Ačkoli Ferrari svůj problém jasně nespecifikovalo, má se za to, že souvisí se zvýšenou spotřebou vzduchu, což by mohl být následek úniků z pneumatického systému.

V prohlášení Ferrari stojí: "Na testovací stolici byla odvedena spousta práce, povedlo se nám dokončit několik dlouhých jízd. Výsledkem naší práce jsou jistá řešení, která podle nás vyřeší problémy se spolehlivostí, jaké jsme zažili v Bahrajnu a Malajsii. Tým tudíž požádal, a také obdržel, povolení od FIA pro uskutečnění některých změn v rámci současných regulí o pohonných agregátech a tyto úpravy budou provedeny již na motorech použitých ve Španělsku."

Ve Španělsku by mělo Ferrari rovněž poprvé představit vlastní plně funkční verzi systému F-duct na obou vozech. K nasazení systému však dojde jistě pouze v pátečních trénincích - rozhodnutí, zda systém nasadit i do kvalifikace a závodu, přijde v sobotu.