Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Klien: "Auto HRT je horší než standard F1."

Klien: "Auto HRT je horší než standard F1."

Jen v nastavení vidí Rakušan až sekundové zlepšení.

Christian Klien říká, že vůz týmu HRT je tak špatný, že nestačí ani na standardy Formule 1. Tvrdí tak na základě svého svezení ve včerejším prvním volném tréninku.

Rakušan podepsal s týmem HRT smlouvu na roli testovacího a rezervního jezdce týmu, aby v pátečních trénincích svými zkušenostmi pomáhal španělské stáji zlepšovat vůz.

A ačkoliv má za sebou teprve jedno svezení, Klien říká, že už nyní ví, kde je potřeba na voze zapracovat a co zlepšit.

"Tohle auto samozřejmě nedosahuje standardu Formule 1, na svůj poměr má zkrátka strašně málo přítlaku," řekl Klien v Barceloně. "Ani ty malé detaily nejsou tak dobré, jako u špičkových vozů, takže je celkem snadné sednout do vozu a říct inženýrům tolik věcí o tom, v čem jsou ostatní vozy lepší.

Už po dvaceti kolech jsem měl jasno v tom, v čem spočívají hlavní problémy toho auta, snad ho s další a další odezvou dokážeme zlepšit. Myslím, že i bez nových dílů se z něj dá vymáčknout lepší čas.

Myslím, že určitě půl sekundy až sekunda se dá získat jen další prací na nastavení. Také elektronika může pomoct zlepšit ovládání vozu, protože na trati je to docela těžké, je obtížné jet konzistentně."

Klien také tvrdí, že HRT se vzhledem ke svému omezenému rozpočtu musí rozhodnout, zda investovat do vývoje nových dílů na stávající vůz, nebo ho rovnou odepsat a začít se pořádně věnovat monopostu na příští rok, který je třeba úplně od základu předělat.

"Otázkou je, kolik peněz chcete investovat do tohoto auta. Je celkem jasné, že s tímto šasi nevyhrajete nic, takže musíte postavit nové auto v podstatě úplně od základu.

Ale sezóna je pořád docela dlouhá a tým, aspoň já mám tento týden ten pocit, stále chce zlepšovat tohle auto. A já myslím, že je tam tak půl sekundy až sekunda, která se dá získat, aniž by bylo třeba dávat na něj nějaké drahé nové díly."