Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Renault je připraven dodávat své motory více týmům

Renault je připraven dodávat své motory více týmům

Dodávka francouzských agregátů je spojována s Lotusem či Williamsem.

Šéf oddělení motorů u Renaultu Remi Taffin říká, že francouzská společnost je schopna dodávat v příštím roce motory většímu počtu týmů než v letošní sezóně.

Motory Renault v současné době používají týmy Renault a Red Bull, ale do budoucna jsou francouzské agregáty spojovány například s Lotusem či Williamsem. Oba tyto týmy letos využívají služeb Cosworthu.

"Nevíme, které týmy budeme v příštím roce podporovat," řekl Taffin. "Rozhodně máme kapacity na podporu více než dvou týmů, kterým dodáváme motory letos, není to pro nás velký problém.

Samozřejmě musíme vyrobit trochu víc motorů a najmout na tu práci nějaké další lidi. Když zajistíme dodávku motorů pro dva týmy, není už takový problém udělat to pro tři nebo čtyři, jen to jen trocha úsilí navíc."

V loňském roce se o motorech Renault mluvilo jako o slabších a nespolehlivějších, jenže FIA francouzské značce povolila udělat pro letošní rok nějaké změny za účelem vyrovnání výkonu.

A zdá se, že tento proces nese své ovoce. Robert Kubica už totiž stál letos s renaultem dvakrát na pódiu a tým Red Bull zatím podává relativně dominantní výkony. A například v poslední Velké ceně Monaka patřila první tři místa v kvalifikaci i v závodě vozům poháněným právě osmiválci Renault.

Taffin uznává, že ostatní výrobci možná dokáží produkovat výkonnější jednotky, ale tvrdí, že v konečném důsledku je důležitá celková výkonnost.

"Musím říct, že je vždy docela složité odhadnout, jaká je celková úroveň výkonu motoru. Možná nemáme tu nejlepší úroveň, co se týče výkonu, ale je třeba se na to dívat celkově, jak nastavíte motor ve voze, jak dokážete vyvinout motor ve voze nebo vůz okolo motoru.

Takže, musím říct, že celkově možná nejsme v tak špatné formě, jak o nás lidé říkají, jsem s tímto motorem docela spokojen."