Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Webber si chce s Vettelem v klidu promluvit o nehodě

Webber si chce s Vettelem v klidu promluvit o nehodě

"Možná se až do smrti neshodneme, ale jsme dospělí."

Mark Webber se nechal slyšet, že má v plánu setkat se se svým týmovým kolegou Sebastianem Vettelem a v klidu si promluvit o jejich vzájemné nehodě ve Velké ceně Turecka.

Piloti Red Bullu byli v čele závodu v Istanbulu, jenže pak přišel útok Vettela na Webbera, který skončil kontaktem ve vysoké rychlosti a následně vyřazením Vettela ze závodu a propadem Webbera na třetí místo.

Webber ale podle svých slov nechce, aby tato nešťastná situace zostřila atmosféru v týmu a vyvolala mezi oběma závodníky nezdravou rivalitu.

"Sedneme si spolu se Sebem a promluvíme si o tom, protože se takovým drahým chybám musíme v budoucnu vyhnout," uvedl Webber ve svém sloupku pro australský Daily Telegraph.

"Možná budeme mít až do smrti odlišný názor na to, co se v neděli stalo, ale oba jsme dospělí a musíme najít způsob, jak spolu závodit tak, aby na to nedoplácel tým.

Kdybychom bojovali o osmnácté a devatenácté místo, když k té něhodě došlo, nikoho by to nezajímalo. Ale bylo to tak, že jsme bojovali o vedení a o tom chce každý vědět."

K nehodě se s odstupem vyjádřil také Red Bull ústy svého šéfa Christiana Hornera. Ten řekl, že tým neobviňuje Webbera, tak jak původně tvrdil týmový poradce pro motorsport Helmut Marko, ale chce si s oběma promluvit a zajistit, aby se už nic podobného neopakovalo.

"Nakonec vyhráváme jako tým a prohráváme jako tým a v neděli jsme prohráli jako tým, jako výsledek nehody našich dvou jezdců," řekl Horner. "S přihlédnutím ke všem informacím je jasné, že to byla závodní nehoda, která by se dvěma týmovým kolegům neměla stávat.

S přihlédnutím ke všem faktům, které nebyly dostupné hned po závodě, sdílí tento postoj také Dr. Helmut Marko."

Horner prozradil, že souboji Webbera s Vettelem předcházel fakt, že Webber dvě kola předtím přepl motor do úspornějšího režimu kvůli obavám o dostatek paliva, což ho údajně stálo 18 setin sekundy na kolo.

"V kolech 38 a 39 Sebastianovo tempo vzrostlo a on se dotáhl těsně za Marka, zatímco byl také pod určitým tlakem ze strany Hamiltona jedoucího za ním. Po velmi dobrém průjezdu devátou zatáčkou měl Sebastian dobře našlápnuto, zavěsil se do aerodynamického pytle a posunul se doleva, aby Marka předjel.

Mark držel vnitřní stopu a zaujal defenzivní pozici, na což má právo. Když byl Sebastian ze tří čtvrtin vpředu, zahnul doprava.

Zatímco Sebastian se posouval doprava, Mark držel pozici a výsledkem byl kontakt, po kterém Sebastian odstoupil, Mark měl poškozený předek svého vozu a tým přišel o dvojité vítězství. Oba jezdci si měli nechat více místa."

Horner dodal, že si chce s oběma jezdci promluvit, probrat s nimi celou nehodu, její okolnosti a také události, které přišly po ní, jako například Vettelovu naštvanou gestikulaci.

"Adrenalin tekl proudem a samozřejmě, když jste se právě havárií vyřadili ze závodu, jste pořádně frustrováni. Promluvíme si o tom a jsem si jistý, že před Kanadou pročistíme vzduch.

Jsme velice silný tým, sedneme si nad tím a otevřeně to s jezdci prodiskutujeme, abychom se poučili z toho, co se stalo a vyhli se takovým situacím do budoucna. Jednou ze silných stránek Red Bullu je týmový duch, který vyústil ve výkonnost, kterou jsme dosud v letošní sezóně měli. Oba jezdci jsou inteligentní jedinci a tenhle problém bude do kanadské velké ceny vyřešen."

Horner také zdůraznil, že oba jezdci mají nadále v týmu stejné postavení a žádný z nich není protěžován, tak jak se to říkalo o Vettelovi.

"Oba jezdci, jak tomu ostatně dosud vždycky bylo, budou nadále podporováni stejně. Turecká velká cena byla pro oba drahou lekcí a my jsme si jistí, že taková situace už se nebude opakovat."