Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Formulový pohár národů A1GP by se mohl vrátit

Formulový pohár národů A1GP by se mohl vrátit

Jeho představitelé prý sehnali nové investory.

Koncept A1GP, formulový pohár národů, by se mohl vrátit na závodní okruhy. Hlavní představitelé této série totiž nyní tvrdí, že sehnali nové investory a rádi by se poučili z chyb první verze tohoto projektu.

A1GP začala v roce 2005, tři roky se závodilo s vozy, které postavila Lola. Následně byl vyvinut nový model na bázi Ferrari F2004 z Formule 1, se kterým se odjela zatím poslední, čtvrtá sezóna. Před pátou totiž A1GP zkrachovalo.

Tentokrát by se ale organizátoři chtěli poučit z chyb původního modelu a postavit sérii na principu podobnému GP2. To znamená, že by vedení série nezajišťovalo jednotlivé týmy finančně, týmy by si vozy koupily a vedení série by pak zajišťovalo prodej náhradních dílů.

Má se za to, že pokud se záchrana A1GP podaří, pak deset z původně se účastnících zemí přislíbilo svůj start. Kompletní startovní listina by měla čítat 18 vozů.

Série by se měla na okruhy vrátit v příští sezóně, její další ročník by se tedy měl konat na přelomu let 2011 a 2012. Zatím se mluví o kalendáři s deseti podniky, přičemž čtyři z nich by se měly konat před Vánoci. V kalendáři by se přitom měly většinou objevovat tratě, na kterých už se v rámci A1GP jelo.