Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Pořadatelé VC USA potvrdili, že jejich závod bude hostit Austin

Pořadatelé VC USA potvrdili, že jejich závod bude hostit Austin

Zároveň představili finanční partnery projektu.

Pořadatelé Velké ceny USA potvrdili, že jejich závod se pojede jihovýchodně od města Austinu v Texasu, nedaleko austinského mezinárodního letiště. Zároveň také poprvé oficiálně představili své finančí partnery.

Promotér závodu Tavo Hellmund na dnešní tiskové konferenci řekl, že jedním ze sponzorů závodu, který se pojede v oblasti známé jako Wandering Creek, je známý americký podnikatel Red McCombs.

Hellmund také oznámil, že plány na americkou velkou cenu podporuje také bývalý šampion půllitrových silničních motocyklů Kevin Schwantz (po kterém je mimo jiné pojmenována jedna ze zatáček brněnského Masarykova okruhu).

"Chtěl jsem zajistit, abychom byli tou nejlepší lokalitou pro Velkou cenu USA," řekl Hellmund. "Aby se vám to povedlo, musíte mít to správné místo se správnou propojitelností a místo je něco, na čem jsme pracovali už minimálně rok a půl."

Hellmund se domnívá, že Austin bude mít narozdíl od některých předchozích dějišť Velké ceny USA úspěch, protože se bude jednat o permanentní okruh.

"Lidé mluví o tom, že Formule 1 se ve Spojených státech neudržela, ale to je ve skutečnosti zcela nepřesné. Formule 1 měla ohromný úspěch v letech 1960 až 1980, když se jezdila na permanentním závodním okruhu.

Od roku 1980 až do roku 1999 se vždy jednalo o dočasné městské okruhy a i tak úžasné místo, jakým IMS (Indianapolis Motor Speedway) je, je v podstatě jen adaptace. Byla to trať pro IndyCar, úspěch tam mohla mít série NASCAR."

McCombs, který byl jednou podle časopisu Forbes Magazine jedním ze čtyř set nejbohatších Američanů díky svým podnikatelským aktivitám, už několikrát ve sportu působil, vlastnil totiž některé americké fotbalové či basketbalové týmy.

Ke své účasti v projektu VC USA řekl: "Přivést Formuli 1 zpátky do Spojených států představuje životní příležitost, o kterou by stálo kterékoliv město na světě.

Velikost a rozsah závodu Formule 1 by se dal přirovnat k Super Bowlu, přinese to značný ekonomický benefit Austinu, San Antoniu a celému státu Texas.

Víme, že Tavo má jasnou vizi rozvoje závodu Formule 1 do významného podniku s využitím celoročních příležitostí. Za poslední roky vybudoval solidní podnikatelské základy a sestavil skvělý tým, jsme hrdí, že můžeme být jeho součástí. Jsme připraveni vyhrnout si rukávy a pracovat po boku Tava, abychom z tohoto projektu udělali obrovský úspěch."

McCombs dále řekl, že nedávno mluvil s Berniem Ecclestonem a popřel pochybnosti o tom, že by trať nestačila být vybudována včas pro závod v roce 2012.

"Bernie řekl, 'Jak myslíte, že dokážete včas vybudovat zázemí v Austinu pro závod v roce 2012?' Řekl jsem mu, 'Nezapomeňte, že tu mluvíme o tom, že to uděláme v Texasu, nemluvíme o tom, že to bude někde jinde.' Takovou máme reputaci."