Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Stavitelé indického okruhu spolupracují s týmy

Stavitelé indického okruhu spolupracují s týmy

Stáje otestovaly původní návrh Hermanna Tilkeho a navrhly změny.

Stavitelé okruhu pro Velkou cenu Indie se obrátili na týmy, aby jim pomohly s návrhem tratě pro závod, který má mít premiéru v příští sezóně Formule 1.

Okruh na předměstí Nového Dillí je teprve v úvodních fázích výstavby, jeho dokončení se plánuje na červenec příštího roku.

Zajímavá je přitom filozofie stavby tohoto okruhu. Jeho původní návrh vyšel tradičně z pera známého německého architekta Hermanna Tilkeho, nicméně ten byl následně virtuální formou předán týmům.

Ty jej vyzkoušely na svých simulátorech a přišly se svými námitkami a nápady na zlepšení.

Mark Hughes, viceprezident stavitelské společnosti JPSK Sports, řekl: "Velice úzce spolupracujeme s Hermannem Tilkem, který stojí za původním návrhem.

O ten jsme se podělili s některými týmy Formule 1, které jej vyzkoušely na svých simulátorech. Pak nám sdělily svá doporučení, jak jej upravit, aby byl o něco více vzrušující."

Hughes řekl, že na staveništi byly přesunuty již 4 miliony tun půdy ve snaze vytvořit zajímavější reliéf. Dále dodal: "Myslím, že pro jezdce to bude dobrá výzva. Trať je docela specifická a jezdci a týmy si snad nebudou stěžovat, protože také přiložili ruku k dílu.

Byla to dobrá příležitost, my jsme totiž byli v úvodních fázích stavby, takže jsme tak mohli učinit. Tilke má s týmy celkem dobrý vztah, ale jako promotér a majitel okruhu si nemyslím, že někdy předtím došlo k něčemu podobnému.

Měl jsem to štěstí předtím pracovat v Bahrajnu a v Abú Zabí, takže i já mám dobrý vztah s týmy. Měl jsem možnost za některými z nich zajít a zeptat se, zda jsou schopny se na návrhu podílet a jejich odezva byla neocenitelná."

Co se dokončení stavby týče, Hughes řekl: "Pravděpodobně budeme hotovi do konce července příštího roku, aby FIA mohla okruh homologovat.

Cílem je mít závod na konci příští sezóny, ale kde přesně v kalendáři to bude, to se uvidí."

Hughes věří, že premiéra velké ceny Formule 1 v Indii bude úspěšná a očekává návštěvnost přes 120 000 lidí, nicméně tvrdí, že nejprve bude třeba Indy s Formulí 1 pořádně seznámit.

"Protože je to první závod v Indii, musíme projít vzdělávacím procesem pro diváky a kupce vstupenek. Musíme jim také vysvětlit, jak probíhá závodní víkend. Možná už viděli kvalifikaci nebo závod v televizi, ale ještě si neuvědomili, že jde o třídenní živý podnik s doprovodnými sériemi.

Nevědí, že mohou přijít a koupit si reklamní předměty a suvenýry. Není to jako zápas kriketu v IPL (Indická Premier League), který trvá dvě hodiny. Je to třídenní festival."