Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Návrat Indie do MS F1 prý nehrozí

Návrat Indie do MS F1 prý nehrozí

Přesvědčování byrokratů zamrzlo na mrtvém bodě.

Podle nových zpráv z indického tisku je velmi nepravděpodobné, že by kolotoč Formule 1 v nejbližších letech opět zavítal také do Indie.

Indická republika uspořádala velkou cenu v letech 2011, 2012 a 2013 a speciálně kvůli ní vyrostl nedaleko Nového Dillí, hlavního města země, moderní okruh Buddh International Circuit. Už po první velké ceně se však objevil problém s nestandardními indickými daňovými zákony. Jelikož se na území Indie konala jedna z devatenácti velkých cen, chtěla týmům (a možná i majitelům F1) zdaňovat jednu devatenáctinu zisku. Daně a neoblomnost byrokratů se tedy postaraly o vyškrtnutí druhé nejlidnatější země z kalendáře mistrovství světa F1.

Bernie Ecclestone i sponzoři by se do Indie rádi vrátili a bos F1 koncem roku 2014 naznačil, že Indie by skutečně mohla svůj závod brzy získat zpět. Jednání měla směřovat k návratu v roce 2016.

"Byl jsem ujištěn, že všechny problémy včetně těch s daněmi budou odstraněny a pak se budeme moci s radostí vrátit. Nestihne se to včas pro rok 2015, ale pracujeme na sezóně 2016," oznámil loni Ecclestone.

Zdroje indických novinářů však prozradily, že jednání nadále váznou na mrtvém bodě a během posledních měsíců se vůbec nic nezměnilo.

"Pokud se do toho nevloží vláda, tak se velká cena Indie neobnoví vůbec, natož aby se to stihlo do roku 2016," prozradil nejmenovaný zdroj novinám New Indian Express. "Oficiální zprávy hovoří o probíhajících jednáních, ale já nemám pocit, že by někdo počítal s brzkým návratem Formule 1."