Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Ferrari další trest za týmovou režii nedostane, rozhodla FIA

Ferrari další trest za týmovou režii nedostane, rozhodla FIA

Namísto toho dojde k přehodnocení pravidel o zákazu týmové režie.

Světová rada motorsportu na středečním mimořádném zasedání rozhodla neuplatňovat proti Ferrari další sankce za týmovou režii při letošní Velké ceně Německa. Naopak dojde k přehodnocení současných pravidel ohledně týmové režie.

Řídící orgán Formule 1 uvedl, že v platnosti zůstává pokuta ve výši 100 tisíc dolarů udělená sportovními komisaři na Hockenheimringu. Ferrari navíc zaplatí soudní výlohy za disciplinární řízení.

"Dne 25. července 2010 při Velké ceně Německa byla Scuderia Ferrari usvědčena z porušení zákazu týmových příkazů ovlivňujících výsledek závodu a bylo rozhodnuto o udělení pokuty ve výši 100 000 dolarů a předání záležitosti do rukou Světové rady motorsportu pro další zvážení," uvádí stanovisko FIA.

"Rozhodčí orgán Světové rady motorsportu uspořádal mimořádné slyšení v Paříži dne 8. září 2010, aby záležitost prošetřil.

Po hloubkové analýze všech předložených záznamů, stanovisek a dokumentů se rozhodčí orgán usnesl na potvrzení rozhodnutí komisařů o udělení pokuty 100 000 dolarů za porušení článku 39.1 sportovních regulí a uložil zaplacení nákladů způsobených FIA."

Mimo to FIA oznámila, že požádá Sportovní pracovní skupinu o přehodnocení pravidla o zákazu týmové režie.

Ve stanovisku uvádí: "Rozhodčí orgán rovněž uznal, že by článek 39.1 sportovních regulí měl být přehodnocen, a rozhodl se tak svěřit tuto otázku do rukou Sportovní pracovní skupiny Formule 1."

Ferrari rozhodnutí FIA přivítalo a ocenilo, že se nyní může soustředit na získání dobrého výsledku při nadcházejícím domácím závodě na italské Monze.

"Ferrari vzalo na vědomí rozhodnutí Světové rady FIA týkající se výsledku letošní Velké ceny Německa a rádo by vyjádřilo své uznání za návrh Rady revidovat článek 39.1 sportovních regulí Formule 1, vzhledem k tomu, co vyplynulo z dnešních diskuzí," stojí ve stanovisku maranellského týmu.

"Nyní se veškeré týmové úsilí soustředí na Velkou cenu Itálie, která se koná o tomto víkendu na Monze."

Kompletní vyjasnění dnešního verdiktu vydá FIA během čtvrtka.