Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Letošní Velká cena Austrálie zaznamenala obrovské ztráty

Letošní Velká cena Austrálie zaznamenala obrovské ztráty

Daňový poplatníci protinožců musejí krýt ztrátu 49 mil. dolarů.

Velká cena Austrálie v roce 2010 zaznamenala velké ztráty. Vláda státu Victoria oznámila, že poslední závod vyšel daňové poplatníky na 49 mil. dolarů, což je nejvíce za posledních pět let.

Přes napínavý závod a návrat sedminásobného šampiona Michaela Schumachera do závodního kokpitu, zisky okruhu v Albert Parku nadále klesají. Zpráva o milionových ztrátách nebyla ušetřena kritiky od řady australských sdružení a politiků.

"Je to ostudné, toto již není legrace a je čas, aby obě strany politického spektra začaly vážně přehodnocovat zachraňování tohoto podniku z peněz daňových poplatníků," říká jeden z poslanců plátku The Age.

"Před třemi lety generální auditor zjistil, že závod neprodukuje ekonomické přínosy, jaké vláda proklamovala, a nezjistil žádné turistické přínosy - 49 mil. dolarů je zkrátka obrovská částka pro všechny daňové poplatníky státu Victoria," řekl Peter Logan ze spolku Zachraňte Albert Park.

Ministr pro významné události Tim Holding však velkou cenu brání, státu Victoria podle něj přináší prospěch.

"Ekonomické přínosy pro stát Victoria zdaleka vyváží cenu za udržení velké ceny Formule 1," cituje Holdinga The Age.

"Závod letos vidělo kolem 12,8 milionů lidí v Evropě a masivní televizní prezentace, které se velké ceně v Melbourne dostává, pomáhá budovat celosvětovou reputaci jakožto skvělého místa na návštěvu a skvělého místa pro bydlení.

Letošní velká cena přilákala největší počet diváků za posledních pět let a také 4,6 milionů diváků v Austrálii. Navíc s Markem Webberem v tak dobré formě očekáváme, že příští rok bude velká cena ještě napínavější."

Melbourne má v současnosti zabezpečený kontrakt na pořádání velké ceny Formule 1 až do roku 2015.