Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Sayonara, Motegi!

Sayonara, Motegi!

Letos pojedou IndyCar v Japonsku naposledy

INDYCAR a společnost Mobilityland Corp. ve svém společném tiskovém prohlášení uvedli, že v roce 2012 se série IZOD IndyCar Series již na ovál severně od Tokya nevrátí. Na zřejmě dlouhou dobu naposledy pojedou monoposty IndyCar v Motegi letos 18. září.

Ovál v Motegi vybudovaný díky finančním injekcím Hondy byl slavnostně otevřen v roce 1997 a v roce následujícím hostil první závod tehdejší americké série CART. Jeho vítězem se stal Mexičan Adrian Fernandez startující v týmu Pata Patricka. Série CART závodila v Motegi až do roku 2002, od roku následujícího ji po přesunu Hondy coby dodavatele motorů vystřídala konkurenční IndyCar. Vítězství vozu poháněného motorem Honda se pak japonský výrobce na domácí půdě dočkal až v roce 2004, protože v předcházejících ročnících vítězily vždy monoposty poháněné motory konkurenčních výrobců.

V Motegi došlo v roce 2008 rovněž k historicky prvnímu vítězství ženy v sérii IndyCar, když Danica Patrick díky lepší palivové strategii překonala v posledních kolech do té doby vedoucího Helia Castronevese.

Přes značný enthusiasmus japonských diváků se závod nikdy nestal komerčním úspěchem a za současné složité ekonomické situace se vedení INDYCAR a šéfové Hondy dohodli na ukončení další spolupráce na tomto poli. Krátce poté následovalo společné prohlášení Hondy America a společnosti HPD, ve kterém jejich představitelé ujistili vedení INDYCAR, že rozhodnutí Mobilityland Corp. nebude mít žádný dopad na další angažování Hondy v roli dodavatele nové generace motorů od roku 2012 dále.