Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Ferrari přejmenovalo svůj letošní monopost

Ferrari přejmenovalo svůj letošní monopost

Italský tým byl nařčen Fordem ze zneužití jeho registrované značky.

Ferrari oficiálně změnilo název svého letošního monopostu z "F150" na "F150th Italia". Tým z Maranella byl totiž nařčen Fordem, že neoprávněně používá jeho registrovanou značku.

Ford si stěžoval u soudu v Detroitu, že se Ferrari snaží vydělat na názvu jeho pick-upu F-150, který je nejprodávanějším vozem své třídy ve Spojených státech amerických.

"Ferrari zneužilo ochrannou známku F-150 pro pojmenování svého nového vozu, F150, ve snaze vydělat a profitovat ze značně dobrého jména, které si Ford v ochranné známce F-150 vytvořil," citovala tisková agentura Reuters stížnost Fordu.

Ferrari však toto nařčení odmítá a zdůrazňuje, že označení F150 odkazuje na 150. výročí od sjednocení Itálie, což je v dějinách této země důležitý mezník.

Aby však předešlo dalším sporům, přestalo používat název F150, který je pouze zkratkou celého F150th Italia.

"Co se jména nového vozu Ferrari Formule 1 týče, společnost z Maranella by ráda podotkla, že Fordu poslala dopis s odpovědí, podtrhujíce fakt, že označení F150 (používané jako zkrácená verze kompletního jména, které je Ferrari F150th Italia) nikdy nebylo, ani nebude použito jako název komerčně dostupného produktu. Vskutku, rozhodně se nechystá série produkčních monopostů," uvádí se v prohlášení Ferrari.

"Ve skutečnosti tomu u jmen Scuderie bylo v historii vždy tak, že reprezentovala označování projektu závodních vozů a jsou spojena s chronologickým pořadím s technickým podkladem, nebo ve výjimečných případech, se zvláštními událostmi.

Letos bylo rozhodnuto o tom věnovat název vozu zvláště výjimečné události, 150. výročí od sjednocení Itálie, události tak obrovského významu, že italská vláda vyhlásila, pouze pro tento rok, národní svátek.

Z těchto důvodů Ferrari věří, že jeho vůz nebude v nadcházejícím šampionátu Formule 1 zaměňován s jinými typy komerčně dostupných vozů jakéhokoli druhu, ani budit dojem, že existuje spojení s jinou značkou produkčních vozů. Proto je velice složité pochopit pohled Fordu na tuto záležitost."

Ferrari proto oficiálně oznámilo, že od nynějška bude svůj vůz nazývat pouze celým názvem, tedy F150th Italia.

"Jako další důkaz jednání v dobrém duchu a postupování zcela korektním způsobem se Ferrari rozhodlo zajistit, aby ve všech oblastech svého působení byla zkrácená verze ve všech případech nahrazena plnou verzí, Ferrari F150th Italia."