Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Melbourne v kalendáři zřejmě jen do roku 2015

Melbourne v kalendáři zřejmě jen do roku 2015

Australská vláda se kontrakt prodloužit nechystá.

Austrálie by měla zmizet z kalendáře Formule 1, jakmile vyprší její aktuální kontrakt na pořádání velké ceny, tvrdí to člen australského parlamentu.

Michael Danby, jehož volební obvod zahrnuje také okruh Albert Park, na kterém se tradiční závod jezdí, říká, že místní obyvatelé jsou již australským podnikem Formule 1 unaveni a nechtějí ze svých daní nadále platit jeho rostoucí cenu.

"Tahle velká cena mohla být dobrým tahem v roce 1996, kdy vládu stála 1,7 milionu dolarů, ale vzhledem ke snižujícím se počtům diváků a padesátimilionovému účtu pro daňové poplatníky by vláda měla odepsat ztráty a odejít," říká parlament podle německé agentury Reuters.

"Rostoucí náklady, klesající návštěvnost, otrávení místní obyvatelé a rozporuplný primátor... pro mě všechno ukazuje na to, aby Melbourne řeklo 'děkujeme za vzpomínky', ale slušně odmítlo obnovit svou smlouvu na pořádání velké ceny."

Už minulý měsíc primátor Melbourne Robert Doyle psal o tom, že podnik v australské metropoli už by neměl po skončení aktuálního kontraktu v roce 2015 pokračovat.

Šéf Formule 1 Bernie Ecclestone na jeho slova reagoval připomenutím, že je připraven se na zrušení Velké ceny Austrálie dohodnout.

"Pokud si pan primátor myslí, že jsem potrhlý, pak bych mu mohl pomoct tím, že mu to dokážu," řekl Ecclestone. "Pokud není s podnikem v Austrálii spokojen, pokud chce smlouvu rozvázat, pak si s ním o tom rádi promluvíme.

Pokud si přeje ukončit pořádání podniku v Melbourne, pak to s ním rád prodiskutuji."