Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Australská velká cena zůstane v Albert Parku

Australská velká cena zůstane v Albert Parku

Pořadatelé se však pokusí vyjednat výhodnější smlouvu.

Velká cena Austrálie zůstane v Albert Parku tak dlouho, dokud bude místní podnik v kalendáři Formule 1, v pondělí to oznámili pořadatelé, kteří odmítli přesun závodu na blízký okruh v Avalonu.

Budoucnost australské velké ceny je již delší dobu předmětem diskuzí, předseda jejího představenstva Ron Walker se dokonce letos nechal slyšet, že závod by se měl přesunout do Avalonu, pokud by tato změna dávala po finanční stránce smysl.

V pondělí však během parlamentního jednání v Melbourne ministryně pro významné podniky Louise Asher řekla, že přesun do Avalonu se neuskuteční, neboť by pořádání závodu Formule 1 na tamním okruhu přišlo jeho promotéry na 200 milionů liber.

"Velká cena zůstane v Albert Parku," řekla Asher v rozhovoru s místními médii. "Jedním z důvodů, proč je značka Melbourne tak úspěšná, je fakt, že se velká cena jezdí v Albert Parku."

Předmětem velkých diskuzí ohledně australského podniku jsou však také náklady, které je nutno hradit z kapes daňových poplatníků. Asher proto naznačila, že příští jednání s Berniem Ecclestonem budou z jejich strany vedena k výhodnější smlouvě.

"Až dojde na jednání, budeme hrát tvrdě. Myslím, že daňoví poplatníci by z toho mohli vyjít lépe, kdyby ten kontrakt nabízel méně pro mého dobrého přítele Bernieho Ecclestona a více pro daňové poplatníky státu Victoria.

Nic bych si nepřála tolik jako udržet velkou cenu pod kontraktem, který by byl velmi hodnotný pro daňové poplatníky, otázkou je, zda toho mohu dosáhnout."