Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Senna mě připravil o body, postěžoval si Alguersuari

Senna mě připravil o body, postěžoval si Alguersuari

Španěl po své dosud nejlepší kvalifikaci skončil v prvním kole.

Jaime Alguersuari po Velké ceně Belgie obvinil Bruna Sennu z toho, že jej připravil o reálnou šanci bojovat o body.

Brazilec probrzdil v nájezdu do první zatáčky závodu a do Alguersuariho narazil. Následkem toho Španěl najel do Fernanda Alonsa a o jeho vůz si poničil zavěšení levého předního kola.

Po své dosud nejlepší kvalifikaci, ve které obsadil šesté místo, tak skončil hned v prvním kole.

"Nechci o jiném jezdci mluvit špatně, není to můj styl, ale myslím, že ta situace byla všem docela jasná," řekl Alguersuari.

"V nájezdu do vlásenky po startu jsem byl uprostřed, Senna byl na vnitřku a Alonso na vnějšku a Senna úplně propásl brzdný bod a trefil mě, což mě natlačilo do cesty tomu ferrari."

Senna, který byl za kolizi potrestán průjezdem boxovou uličkou, se po závodě Alguersuarimu omluvil a svoji chybu uznal, přičemž ji připsal své nezkušenosti se starty s plnou nádrží.

"Nikdy jsem do první zatáčky nejel s plnou nádrží a bohužel jsem špatně odhadl brzdnou zónu," řekl Senna v rozhovoru pro BBC. "Neměl jsem kudy se Jaimemu vyhnout a je mi jeho závodu opravdu líto. Já jsem si naštěstí zavěšení nepoškodil a mohl jsem dál závodit.

Najel jsem celkem dost kol a naštěstí mám před sebou ještě další závod v Monze, na který se můžu těšit.

Myslím, že to byl špatný odhad a nezkušenost, protože už jsem to 11 závodů nedělal. Možná jsem měl být malinko opatrnější, ale takové je závodění. Jsem tady proto, abych závodil a závodil o pozici, takže uvidíme, jak to bude v dalším závodě."

Ani Alguersuariho týmový kolega Sebastien Buemi se tentokrát ve Spa moc nesvezl, neboť do něj v pátém kole narazil Sergio Perez. Buemi musel s poškozeným zadním křídlem zajet do boxů a odstoupit.

"Perez se mě pokusil předjet a jednoduše do mě najel, čímž mi kompletně zničil zadní křídlo a já neměl jinou možnost než dovézt auto do boxů a odstoupit," stěžoval si po závodě Buemi. "Vážně nechápu, co dělal, protože jsem byl jasně před ním, bylo to jako kdyby zapomněl brzdit."

Perez však se svou vinou nesouhlasil a tvrdil, že si Buemi na incident naběhl sám, když mu nenechal žádné místo.

"V pátém kole jsem byl sedmý, když přede mnou Sebastien Buemi změnil stopu v brzdné zóně, já se mu pokusil vyhnout, ale nemohl jsem, protože jsem ztratil přítlak," hájil se Mexičan.

Pilot Sauberu byl však sportovními komisaři posouzen jako viník a stejně jako Senna musel za trest projet boxy.