Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Kubica má za sebou poslední operaci

Kubica má za sebou poslední operaci

Polák tak může vstoupit do další fáze své rehabilitace.

Robert Kubica vstoupil do další fáze své rehabilitace, v neděli totiž podstoupil poslední operaci, která měla za cíl navrátit plnou pohyblivost jeho lokte.

Polák se nadále zotavuje po své těžké havárii v italské rally na začátku roku, prodělal již celou řadu operací a stále není jasné, zda se vůbec bude moci vrátit do kokpitu vozu Formule 1. Lékaři však nedělní operaci označili za úspěch, jelikož nenastaly žádné komplikace.

Kubicův manažer Daniele Morelli v neděli krátce po Polákově operaci sdělil: "Robert opustil operační sál teprve před pár minutami. Naštěstí mohu potvrdit, že operace byla zcela úspěšná, takže celý loketní kloub byl zrekonstruován a funkčnost je nyní v pořádku.

Tahle operace bude jistě poslední, takže lze říct, že zítra začíná závěrečná fáze plného navrácení pohybové funkce ruky a Robert bude schopen zahájit specifický trénink, aby znovu získal plnou kontrolu nad jejím pohybem."

Morelli však dodal, že je stále příliš brzy na to odhadovat, kdy by se Kubica mohl znovu ve Formuli 1 objevit, situace by se ale mohla vyjasnit kolem poloviny října.

"V tuto chvíli nemá smysl myslet příliš dopředu," řekl Morelli. "Podstatné je, že jsme si jistí, že Robert znovu plně nalezl svou schopnost vrátit se k závodění. Teď nechme přírodu přiložit ruku k dílu a umožnit Robertovi znovu získat fyzickou sílu, kterou samozřejmě po tolika měsících hospitalizace a operací ztratil. Nicméně, dnešek je samozřejmě velice pozitivní a finální fáze začíná zítra.

Potom budeme vědět, tak do měsíce až měsíce a půl, kdy se bude Robert schopen vrátit zpátky na trať."

Ohledně dosavadních sedmi měsíců od nehody, za které Kubica prodělal několik operací a dlouhé zotavování, Morelli řekl: "Prošel řadou různých fází. První tři měsíce to byla pohotovostní fáze, kdy si Robert možná ani neuvědomoval, jak vážný jeho případ byl a jak komplexní byly následky.

Když si to plně uvědomil, zareagoval nejlépe, jak mohl, konstruktivně. Samozřejmě to bylo někdy dobré a jindy ne, zejména o závodních víkendech v tom bylo více smutku, protože se samozřejmě nemohl zúčastnit, co se ale zbytku týče, řekl bych, že se plně soustředí na svůj návrat.

Nejen Robert, ale my všichni chceme začít tyhle pocity házet za hlavu a začít přemýšlet o tom, co můžeme udělat co nejdřív."