Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Letošní sezóna je koncem neúspěchu, tvrdí Ferrari

Letošní sezóna je koncem neúspěchu, tvrdí Ferrari

Italská stáj prý buduje "neporazitelnou strukturu".

Šéf týmu Ferrari Stefano Domenicali přesvědčeně tvrdí, že sezóna 2011 je pro italskou stáj posledním zklamáním. V Maranellu se totiž podle jeho slov pracuje na budování "neporazitelné struktury".

"Jsme přesvědčení, že tahle sezóna je posledním zklamáním," řekl Domenicali v rozhovoru pro italský Repubblica.

"(Jean) Todt toho vyhrál hodně, měl ale čas na to vytvořit neobyčejně vyvážený vítězný tým. Já mám v plánu udělat to samé a ohledně budoucnosti jsem optimistický.

S tím Red Bullem... Možná to bude znít šíleně, ale jsem přesvědčen, že budujeme základ neporazitelné struktury. Ovšem s jedním varováním: nepůjde o jednoho člověka v čele, jak to má Red Bull s (Adrianem) Neweym, ale tým.

Alonso v to (projekt) věří. Podepsal do roku 2016, je v polovině své kariéry. Vítěz jako on by do toho nešel, pokud by ho projekt nepřesvědčil.

Ferrari je předurčeno k vítězství. Za celou naší historii by nám nikdy nebylo dovoleno mít radost ze druhého místa."

V dosavadním průběhu letošní sezóny zatím Ferrari vyhrálo pouze jednu velkou cenu a jeho lépe umístěný jezdec, Fernando Alonso, ztrácí na vedoucího jezdce šampionátu Sebastiana Vettela přes 100 bodů.

Navzdory skutečnosti, že naděje na zisk letošního titulu je proto mizivá, Domenicali tvrdí, že Ferrari neudělá chybu a nezačne se naplno věnovat vývoji vozu na příští rok.

"Je to chyba, kterou jsme již v minulosti udělali a nesmíme ji zopakovat. Některé ze současných vývojových novinek mohou být důležitým základem pro příští rok.

Klíčové je zjistit, jak plně využít pneumatik za každých podmínek. Od teď do listopadu můžeme experimentovat se specifickými nastaveními a posunout se s prací vpřed. Udržet agresivní přístup, i když bude po titulu."

Domenicali také přiznal, že ztráta na čelo pole v úvodu sezóny byla po slibných výsledcích předsezónních testů šokující.

"Přijet na první závod do Austrálie a zjistit, že ztrácíme 1,4 na nejrychlejšího," odpověděl Ital na otázku, co bylo v letošní sezóně nejtěžší akceptovat.

"Nepřijatelné a šokující. Slyšet během testů v únoru, že je všechno v pohodě a pak v březnu zjistit, že není. S těmi výfuky jsme to vzali lehkomyslně. Byl to nástroj k posunu vpřed a my to podcenili.

Je třeba, pokud možno, identifikovat oblasti, které jsou klíčové, ještě než to udělají naši rivalové. Zatímco Alonso v prvních dvanácti závodech získal o 41 bodů více než loni, nebude jeho chybou, pokud Vettel šampionát zabije. My jsme udělali své chyby, ale on byl fenomenální."