Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Webber: Na startech musím zapracovat, už lámu rekordy

Webber: Na startech musím zapracovat, už lámu rekordy

Zatím poslední mizerný start si připsal v Singapuru.

Mark Webber připouští, že bude muset zapracovat na svých startech. Často se na nich propadá a komplikuje si tak závody.

Posledně se mu to přihodilo v Singapuru, kdy se jeho red bull z druhého místa náhle ocitl čtvrtý. „Měl jsem další mizerný start, už tak trochu lámu rekordy. Musím na tom zapracovat, protože se špatně závodí, když se hned v prvním kole propadnete,“ napsal Webber ve svém sloupku pro BBC.

Některé Australanovy nedobré začátky mělo na svědomí také selhání techniky. Startovní procedura skýtá poměrně značný prostor pro chyby.

„Připravit dobře start je pro inženýry docela složité, protože elektronická kontrola prokluzu kol není dovolená. I jezdci toho mají mnohem víc na práci. Musíme absolvovat množství procedur, než vůbec vyjedeme. Jakmile zhasnou světla, musíme na volantu rychle uvolnit jednu páčku spojky a začít mačkat druhou, to je ta, kterou ovlivňujeme přilnavost zadních kol,“ popsal Webber.

Svou roli hrají také nové pneumatiky Pirelli. „Letos bylo na startu vidět nejvíc pohybu za poslední roky, protože se pneumatiky mimo stopu chovají trochu jinak. Je těžké udržet si po startu přilnavost, ale pokud se vám to podaří, jako třeba Fernandu Alonsovi na Monze, dělá to velký rozdíl,“ poznamenal jezdec.

Webber si ve svém textu také postěžoval na mladého Jaimeho Alguersuariho, přestože tentokrát z jeho chronického otálení pod modrými vlajkami sám těžil.

Právě se v Singapuru snažil předjet Fernanda Alonsa, když se před nimi objevil o kolo zpět jedoucí Alguersuari.

„Auta Toro Rosso jsou tradičně ty nejneochotnější, když vás mají nechat jet. Jaime Fernanda trochu rozhodil a já ho dostal. Někteří pak říkali, že jsem ho nachytal na švestkách, je ale fér říct, že (Alguersuari) ho blokoval,“ přiznal Webber s tím, že bez pomoci mladého jezdce by Alonsa naháněl o několik kol déle, ale dohnal by ho stejně.