Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Red Bull by mohl sáhnout po týmové režii

Red Bull by mohl sáhnout po týmové režii

Jeho cílem je nyní dostat Marka Webbera na druhé místo v šampionátu.

Red Bull nepopírá, že by ve zbývajících velkých cenách letošní sezóny mohl sáhnout po týmové režii, jeho prioritou je totiž dostat Marka Webbera na konečné druhé místo v šampionátu jezdců. Přesto však tvrdí, že prozatím jeho jezdci spolu mohou volně závodit.

Zatímco Sebastian Vettel si již zajistil mistrovský titul a tým vítěztví v Poháru konstruktérů, v boji o celkové druhé místo mezi jezdci stále ještě není rozhodnuto a Webber je jedním ze čtyř kandidátů.

V posledních třech závodech bychom se tak mohli dočkat situace, kdy by Vettel přepustil svou pozici Webberovi, pokud by Australan případné body ke druhé pozici potřeboval.

Šéf stáje Christian Horner se před nadcházející Velkou cenou Indie nechal slyšet, že by byl raději, kdyby Webber vybojoval pozici sám, týmovou režii však nevyloučil.

"Myslím, že z pohledu týmu uděláme vše pro to, abychom Markovi pomohli," řekl Horner. "Budeme si o tom muset s jezdci popovídat, ale jsem si jistý, že by toho Mark chtěl dosáhnout vlastními silami. Nejsem si jistý, že by rád něco dostal, ale jsem si jistý, že by to Sebastian udělal, pokud by o to byl požádán."

Horner je přesvědčen o tom, že konečné druhé místo je pro Webbera stále důležité a proto se bude snažit na něj dosáhnout.

"Pro Marka to význam má. Ještě důležitější je, že by bylo hezké vidět jej do konce roku vyhrát závod. Samozřejmě, Sebastianův cíl se týká statistiky, to je pro něj letos zbývající cíl. K tomuhle víkendu zkrátka přistoupíme stejně jako k jakémukoliv jinému a prostě do toho dáme všechno."

Na otázku, zda by druhé místo pro Webbera shodil potenciální fakt, že by jej získal s přispěním týmové režie, Horner odpověděl: "Nejsem si jistý, zda by toho Mark chtěl dosáhnout tímto způsobem, takže bych řekl, že je asi lepší nechat kluky závodit a poradit si s tím a přesně takový přístup rozhodně zvolíme.

Pokud by se v posledním závodě naskytla situace, ve které by jedna pozice mohla pomoct, pak je to něco jiného. V tuto chvíli je ale necháme závodit a poprat se s tím, tak jako jsme to popravdě dělali celý rok."

Vettel k tématu dodal, že je zatím příliš brzy na to zvažovat možnost přepouštění pozice týmovému kolegovi ve snaze pomoct mu celkové druhé místo vybojovat.

"Co se týče scénářů, kterých jsme se drželi i v minulosti, za prvé je to dlouhý závod," řekl dvojnásobný šampion. "Zejména letos jsme viděli, že jsou závody dlouhé a na začátku se může stát spousta věcí, ale i na konci je předjíždění rozhodně možné.

Pořadí tedy nemusí být jasné ještě pět až deset kol před cílem. Samozřejmě záleží na tom, kde jste, takže se ze všeho nejdřív budeme starat o to, abychom byli v silné pozici a ta situace se scénářem přijde až nakonec. To už je pravděpodobně to nejjednodušší."