Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

VC USA ohrožena, stavba tratě byla zastavena

VC USA ohrožena, stavba tratě byla zastavena

Majitelé okruhu vedou spory s majiteli práv na pořádání závodu.

Nad Velkou cenou USA, která by se od příštího roku měla jet v texaském Austinu, visí otazníky. Práce na stavbě okruhu totiž byly kvůli sporu jeho majitelů s vlastníky práv na pořádání závodu Formule 1 zastaveny.

Smlouva, kterou promotérská společnost Full Throttle Productions uzavřela s komerčním šéfem Formule 1 Berniem Ecclestonem, totiž měla být postoupena také majitelům okruhu, to se však nestalo.

Ecclestone celou situaci minulý týden při Velké ceně Abú Zabí okomentoval slovy: "Snažíme se. Je to trochu náročnější, ale pokusíme se tam dostat.

Jsou tam dvě strany. Jedni mají trať a staví ji a ti druzí mají kontrakt. Akorát si spolu zapomněl promluvit."

Celou záležitost navíc zkomplikovalo vyjádření místní vlády, která oznámila, že kvůli sporům mezi oběma stranami nevyplatí předem žádné peníze, které by měly pomoci uhradit poplatek za pořádání závodu, jelikož nechce riskovat ztrátu peněz od daňových poplatníků. Příspěvek měl přitom činit až 25 milionů dolarů.

Situace posléze znovu nabrala nový směr, když se Bernie Ecclestone nechal slyšet, že smlouvu se společností Full Throttle Productions kvůli jejímu porušení zrušil. Nyní se přitom snaží jednat přímo s majiteli okruhu.

Ti však na vyřešení situace mají pouze necelý měsíc, neboť na zasedání Světové rady motoristického sportu, které se uskuteční 7. prosince v Indii, by měla být potvrzena oficiální podoba kalendáře pro příští sezónu.

Pokud se tedy záležitost nepodaří urovnat, nebude mít ani příští sezóna 20 závodů. Spojené státy americké by se však své velké ceny přecijen měly dočkat, od roku 2013 by se totiž mělo závodit na městské trati v New Jersey.