Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Trať v Austinu bude dokončena v srpnu

Trať v Austinu bude dokončena v srpnu

Američané tvrdě pracují na uskutečnění návratu do F1.

Circuit of the Americas, nová trať pro vracející se Velkou cenu USA, má být dokončena letos v srpnu. Stavební práce, které byly na konci loňského roku kvůli problémům mezi majiteli okruhu a promotéry závodu zastaveny, už totiž znovu běží na plné obrátky.

Přestože promotérská společnost na konci loňského roku přišla o licenci na pořádání velké ceny Formule 1, majitelé okruhu se pokusili dohodnout přímo s Berniem Ecclestonem o uskutečnění závodu a FIA Velkou cenu USA nakonec na zasedání Světové rady motorsportu na začátku prosince do letošního kalendáře zařadila.

Majitelé okruhu nyní ujišťují, že zdržení způsobené přerušením stavebních prací nebude mít na uspořádání velké ceny žádné negativní dopady. Trať by měla být dokončena v polovině srpna, přičemž kompletní infrastruktura a zázemí by také měly být hotovy dostatečně včas před závodem, který se pojede 18. listopadu.

Vedoucí představitelé okruhu, tj. prezident Steve Sexton, výkonný viceprezident Bruce Knox, ředitel závodních operací Chuck Aksland a šéf marketingu a prodeje Geoff Moore jsou tento týden v Londýně, kde se setkávají s Berniem Ecclestonem, aby jej zpravili o pokroku stavby.

Moore přitom sdělil britskému Autosportu: "Závod se pojede. Stavba probíhá šest dní v týdnu. Budovy paddocku jsou dokončovány, práce na hlavní tribuně začaly a s kompletací (povrchu tratě) počítáme na polovinu srpna."

Stavitelé okruhu mají navíc ulehčenou práci, původní červnový termín pro pořádání závodu byl totiž zrušen a premiérová velká cena F1 na okruhu v Austinu byla posunuta na listopad, týden před finále sezóny na brazilském Interlagosu.

Ačkoliv nedostanou od místní vlády příspěvek ve výši v přepočtu zhruba 764 milionů korun předem, majitelé okruhu ujišťují o tom, že již sehnali dostatečné množství finančních partnerů.

O peníze od vlády pak majitelé požádají zpětně, až bude jasné, jaký přínos pořádání Velké ceny USA pro místní region mělo.

Celková cena okruhu se odhaduje v přepočtu na 10,7 miliard korun. Už pro první ročník se však počítá s návštěvou 120 tisíc diváků.