Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Force India na Silverstonu odhalila letošní monopost

Force India na Silverstonu odhalila letošní monopost

Indický tým poprvé stihne s novým vozem už první testy.

Force India dnes na Silverstonu veřejnosti ukázala svůj letošní monopost, VJM05. Ten podobně jako vozy Caterhamu nebo Ferrari představuje netradičně řešený "zlomený nos", daný novými pravidly.

Letos je to přitom poprvé, co Force India představila svůj nový vůz už před prvními testy, znamená to tedy, že stáj se svým monopostem vyjede na trať už 7. února v Jerezu.

Kromě radikálně řešeného nosu na novém VJM05 zaujmou také zcela přepracované bočnice, naznačující velké změny v oblasti zadní části podlahy, difuzoru a výfuků. Force India navíc také upustila od netradiční verze horního ochranného oblouku a postranních vstupů sání vzduchu na krytu motoru.

Tým chce letos navázat na loňský úspěch, když vybojoval své dosud nejlepší umístění v Poháru konstruktérů, šesté místo. Letos se stáj hodlá posunout do první pětky.

Závodní jezdeckou dvojici letos tvoří Paul di Resta a Nico Hülkenberg, který nahradil krajana Adriana Sutila. Roli rezervního pilota bude zastávat chráněnec Ferrari Jules Bianchi.

"Myslím, že každý jednotlivec v tomto týmu vložil do tohoto vozu velké úsilí," řekl při dnešním představení Paul di Resta. "Formu, kterou jsme měli na konci loňské sezóny, jsme si snad přenesli do letošního roku, ale musím říct, že tohle je pěkný kousek. Snad bude schopen dokázat, na co má, až s ním vyjedeme na trať."

Technický korespondent britského Autosportu k novému VJM05 dodal: "Udělal na mě dojem a i včetně toho, co jsem viděl u Ferrari, tohle vypadá jako zatím nejlepší celkový balík. To auto vypadá velmi dobře ve všech směrech. Výfuky vypadají trochu nedotaženě, ale to se může snadno změnit."