Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Lotus představil veřejnosti E20, svůj letošní vůz

Lotus představil veřejnosti E20, svůj letošní vůz

Za jeho volantem se do Formule 1 vrátí bývalý šampion Kimi Räikkönen.

Lotus dnes veřejnosti ukázal svůj monopost pro letošní sezónu, který ponese označení E20. Stáj, která ještě loni závodila pod hlavičkou Renaultu, se chce letos s pomocí navrátivšího se šampiona z roku 2007 Kimiho Räikkönena vrátit ke špičce startovního pole.

Ještě než v úterý odstartuje první série letošních předsezónních testů, vyrazí zítra Lotus se svým vozem na okruh v Jerezu, aby absolvoval tzv. shakedown, tedy vůbec první jízdy s novým monopostem.

Ten narozdíl od některých letos již představených modelů nevypadá příliš radikálně, i když si u něj, podobně jako u většiny konkurence, nová pravidla vyžádala nezvyklý "hrb" na špici.

Jednou z větších změn je upuštění od loňského radikálního uspořádání výfuků, které tým z Enstone vedl na přední stranu bočnic. Letošní vůz je z tohoto pohledu daleko konvenčnější.

Šéf týmu Eric Boullier se však nechal slyšet, že nový E20 obsahuje řadu chytrých inovací: "Je pravda, že reputace týmu co do inovací je dobrá a my jsme v posledních letech představili pár hezkých a, řekněme, pár choulostivějších inovací, ale letos rozhodně nějaké máme."

Lotus letos bude opět závodit v černozlaté barevné kombinaci, přičemž po ukončení sporů s týmem Tonyho Fernandese konečně přestane legendární jméno působit ve Formuli 1 zmatky.

Letošní sestavu Lotusu tvoří bývalý mistr světa Kimi Räikkönen, který se letos vrací do F1 po dvouleté přestávce, a Romain Grosjean, loňský šampion GP2. Rezervním jezdcem je bývalý pilot Virginu Jerome d'Ambrosio.

Boullier také dodal, že chce postupně tým dostat zpátky na vítěznou cestu a navázat na úspěchy z let 2005 a 2006, kdy stáj ještě jako Renault vybojovala a obhájila mistrovské tituly s Fernandem Alonsem.

"Nejvíce samozřejmě doufám v to, že tenhle optimismus dostanu zase zpátky a zajistím, aby byl tým po mnoho let a nadlouho opět na čele.

Také zajistit, aby si všichni lidé v Enstonu užívali místní život a svou vášen pro motorsport a Formuli 1.

Obavy mám z toho, že se může pokazit něco, co se nedá očekávat nebo ovlivnit a co by zpomalilo tento proces.