Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Trulli není rozhodnutím Caterhamu překvapený

Trulli není rozhodnutím Caterhamu překvapený

Ital chápe, že se tým rozhodl spíše pro lépe platícího jezdce.

Jarno Trulli podle svých slov není překvapený rozhodnutím Caterhamu, který dnes oznámil, že na jeho místo pro letošní sezónu angažuje Vitalije Petrova.

Ital, který ve Formuli 1 odjel 256 velkých cen, bude letos na startu sezóny chybět poprvé od roku 1997, kdy debutoval v barvách týmu Minardi.

Trulli, vítěz Velké ceny Monaka z roku 2004, měl kontrakt s Caterhamem na letošní sezónu, tým jej však nahradil Petrovem, který je díky svým ruským sponzorům jedním z lépe platících jezdců.

I přesto, že na prahu nové sezóny vypadl ze startovní listiny, však Trulli popřál Caterhamu hodně štěstí a vyjádřil své pochopení ke kroku, který tým podnikl.

"Osobně nejsem naštvaný, na případný rozchod s Caterhamem jsem byl připravený, věděl jsem, že taková těžká ekonomická situace může tým dotlačit k tomu, že si najde adekvátně zabezpečeného jezdce," řekl Trulli v rozhovoru pro tiskovou agenturu Ansa.

"Malé týmy mají určité potřeby a smlouvy jsou jasné. Já doufám, že s Petrovovým přispěním mohou mít všichni lidé, co v tom týmu pracují, jistější budoucnost."

Trulliho odchod znamená, že po více než čtyřiceti letech bude na startovním roštu první velké ceny roku chybět italský závodník. Naposledy se tak totiž stalo v roce 1970. Trulli tuto skutečnost připisuje nedostatečné podpoře mladých talentů v Itálii.

"Formule 1 bez italských jezdců, to je škoda. Je mi líto, ale není to můj problém. Za tohle musí nést zodpovědnost jiní, za situaci, která konec konců nevznikla včera a proti které se nic neudělalo.

V Itálii není žádný systém, který by pomáhal závodníkům dostat se na vysokou úroveň, takže je normální, že to skončí situací, jako je tato. Máme talenty, ale bez podpory jsou k ničemu.

Rád bych viděl, aby se do toho každý více angažoval, ale v době takové krize pro zemi nevidím způsob, jak by mladý jezdec mohl nalézt pomoc k tomu, aby o něm některý z týmů uvažoval."

Sedmatřicetiletý Trulli zároveň dodal, že nehodlá se závoděním přestat. Zatím však neví, kam se jeho budoucnost bude ubírat.

"Vlastním společnost produkující víno a mám hotel ve Švýcarsku, takže jsem docela vytížený, ale mou prací je být závodníkem a spoléhám na to, že to budu dělat nadále, ať už ve Formuli 1, nebo jinde."