Novinky

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

Facebook Instagram

Trulli přiznal nabídku angažmá u Ferrari

Trulli přiznal nabídku angažmá u Ferrari

Ital měl však v té době dlouhodobé závazky k Toyotě.

Jarno Trulli prozradil, že během své kariéry ve Formuli 1 dokonce dostal nabídku závodit pro Ferrari, v té době měl však dlouhodobý kontrakt s Toyotou, který nechtěl porušit.

Ital bude letos na začátku sezóny chybět poprvé od roku 1997, kdy debutoval za Minardi. U týmu Caterham jej totiž na poslední chvíli nahradil Vitalij Petrov.

Vítěz Velké ceny Monaka 2004 závodil pro Toyotu v letech 2004 až 2009, než se přesunul k Lotusu, letos závodícího pod názvem Caterham.

V rozhovoru pro magazín Autosprint Trulli přiznal, že jej před časem oslovil tehdejší šéf Ferrari Jean Todt, Ital ji však odmítl kvůli svým závazkům u Toyoty.

Trulli sice neupřesnil ve kterém roce nabídku od stáje z Maranella dosta, řekl však, že si krátce jako jezdec Ferrari připadal.

"Nikdo tohle neví, ale v tuto chvíli si myslím, že mohu veřejně poděkovat Jeanu Todtovi za to, že byl jedním z manažerů top týmů, který mě během mé kariéry zvažoval. Nikdo tohle neví, ale Todt mi nabídl sedačku u Ferrari," řekl Trulli pro Autosprint.

"Neřeknu vám přesně kdy, závodil jsem za Toyotu a velice se mi dařilo. S Japonci jsem měl ale podepsanou spíše dlouhodobnou smlouvu a já jsem ve své kariéře vždycky své závazky ctil. Za svých 15 let ve Formuli 1 jsem nikdy nepotřeboval právníky.

Děkuji Todtovi nejen za to, že mi nabídl sedačku u Ferrari, šanci, kterou jsem bohužel nemohl přijmout, ale také za to, že pokaždé, když jsem požádal o radu, jsem s přátelským přístupem dostal dobrá doporučení.

Byl ke mně vždycky velice upřímný. Celou dobu jsem si to nechával pro sebe, ale když je teď čas díků, cítím, že bych to měl udělat. Nehledě na to, jak se věci vyvíjely, na chvíli jsem se cítil jako jezdec Ferrari."

Toyota se letos vrací do Le Mans s programem pro kategorii LMP1 a Trulli, který prozradil, že od svého odchodu z Formule 1 dostal celou řadu nabídek, přiznal, že by se k japonské automobilce rád vrátil.

"Toyota pro mě zůstává neuzavřenou záležitostí. S nimi jsem začal ve velkém stylu, provizorní pole position v Japonsku. V roce 2005 jsem se ve druhém závodě dostal na pódium, týmovým premiérovým, a v úvodu sezóny jsem byl v šampionátu druhý za (Fernandem) Alonsem.

Nicméně, stále jsme nebyli dost dobří ve vývoji, což se dostavilo později, takže jsme ztratili. V roce 2009 jsem dělal vše pro to, abych vyhrál závod, ale z mnoha důvodů se to nepodařilo. Když se mi to ale nepovedlo ve F1, bylo by hezké závodit pro ně v jiné sérii."