Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ztráta Neweye byla velkou chybou, lituje Williams

Ztráta Neweye byla velkou chybou, lituje Williams

Brit kdysi odmítl prodat svému krajanovi podíl v týmu.

Sir Frank Williams se nechal slyšet, že neprodat kdysi podíl ve svém týmu Adrianu Neweyovi a nechat jej odejít bylo velkou chybou.

Newey pomohl Williamsu k pěti mistrovským titulům mezi lety 1992 a 1997, než odešel, jelikož mu Frank Williams odmítl prodat podíl ve své stáji.

Renomovaný konstruktér se poté přesunul k McLarenu, se kterým už v roce 1998 slavil úspěch mezi jezdci i týmy, a v současné době je strůjcem úspěchů stáje Red Bull, která je obhájcem obou mistrovských trofejí z posledních dvou let.

Williams nyní přiznává, že udělal chybu, po které jeho tým postupně ustoupil z vítězné formy. Loni pak zaznamenal nejhorší sezónu ve své historii.

"On (Newey) chtěl nějaký podíl a já jsem mu ho tehdy nechtěl prodat, což se dá s odstupem času považovat za chybu," řekl Williams. "Adrian je celkem pozoruhodnou osobností."

Williams také přiznal, že loňský FW33 byl špatný vůz, doufá ale, že letos se týmu bude dařit daleko lépe.

"Já nejsem inženýr, ale viděl jsem spostu dobrých aut a spoustu špatných aut a to naše nebylo dost rychlé. Ztrácelo ve většině oblastí, které jsou důležité. Úplně jsme však zaostávali v oblasti, která je ze všech nejdůležitějších, což je aerodynamika. A asi nějaký výkon. Nebylo to zkrátka rychlé auto.

Motor Renault nám dává naději. Máme tři nové techniky, jeden je naším technickým ředitelem, jeden je šéfem aerodynamiky a jeden se stará o auta. Každý z nich pochází z různého týmu.

Stále však máme problém. Jmenuje se Adrian Newey. Ten je jenom jeden."