Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Red Bull a Ferrari nakonec neodsunou své závěrečné testy

Red Bull a Ferrari nakonec neodsunou své závěrečné testy

Pravidla umožňují testovat pouze do konce tohoto týdne.

Týmy Red Bull a Ferrari byly nuceny upustit od svého záměru posunout si závěrečnou sérii předsezónních testů o jeden den, Mezinárodní automobilová federace totiž tento krok zakázala.

Zatímco původní plán stanovuje závěrečnou sérii testů na čtvrtek až neděli, Red Bull a Ferrari chtěly testovat od pátku do pondělí.

Dnes ráno však FIA objasnila článek 22.4 sportovních regulí Formule 1, podle kterého se už od pondělí nebude smět testovat.

Pravidlo 22.4C totiž říká, že s výjimkou jízd na přímé trati a testů nováčků nesmějí žádné testy probíhat od začátku týdne předcházejícího prvnímu podniku šampionátu do 31. prosince daného roku.

Klíčová je přitom interpretace "týdne předcházejícího prvnímu podniku šampionátu". Red Bull a Ferrari měly totiž zato, že se jedná o týden začínající pondělkem 12. března. FIA však upřesnila, že se jedná o plný týden před týdnem, ve kterém se jede první podnik sezóny. To v praxi znamená, že od 5. března, tedy následujícího pondělí, už žádné předsezónní testy nebudou povoleny.

Kromě toho, že Red Bull a Ferrari tak budou muset stejně jako ostatní týmy testovat od čtvrtka do neděle, však toto oznámení také znamená, že stáj Lotus již nestihne zařadit žádný soukromý test coby náhradu za ztracené jízdy kvůli závadě na šasi během druhé série v Barceloně.

Stáj Marussia pak kvůli neúspěšným crashtestům nestihne vyjma filmovacích jízd nebo jízd na přímé trati svůj letošní MR01 před úvodní Velkou cenou Austrálie vyzkoušet vůbec.