Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Týmy předpovídají překvapivý začátek sezóny

Týmy předpovídají překvapivý začátek sezóny

Po testech není nikdo výrazným favoritem.

Fanoušci Formule 1 by se mohli dočkat napínavého úvodu sezóny, který by rozhodně nemusel být chudý na zajímavá překvapení, takové jsou názory, které se množí mezi šéfy týmů F1.

Předsezónní testování nabídlo celou řadu jmen na čele výsledkové listiny, přičemž žádný z týmů se nejevil jako jasný favorit. Naopak se zdá, že špička a střed pole jsou si mnohem blíž a daleko vyrovnanější, což slibuje překvapivé pořadí v úvodních závodech blížícího se ročníku.

Šéf týmu Lotus Eric Boullier v rozhovoru pro Autosport uvedl: "Ano, tahle bude zvláštní! Kvalifikace v Melbourne a první závody budou nepředvídatelné.

Díky pneumatikám to bude velice zajímavé. Pokud budete v kvalifikaci tlačit příliš tvrdě, budete na tom špatně v úvodu závodu a pokud zastavíte v boxech příliš brzy, mohlo by to znamenat, že budete muset absolvovat o zastávku navíc.

Bude to zajímavé, my máme ale výzvy rádi. Vždycky bychom samozřejmě rádi měli auto, které je o dvě sekundy rychlejší než ta ostatní, což by pro nás bylo velice pohodlné, nakonec ale máme rádi také bitvy."

Šéf stáje Mercedes Ross Brawn dodal, že kromě vyrovnaného pole je příslibem zajímavého závodění také skutečnost, že se na startovním roštu sejde hned šest mistrů světa.

"Je pro Formuli 1 skvělé mít tolik světových šampionů," řekl Brawn. "Je to kvalita pole a fakt, že se zdá, že budou vozy letos vyrovnané, bude to velice napínavá sezóna a mohla by to být jedna z nejlepších sezón, kterou jsme za posledních několik let zažili, takže se docela těším na velice napínavou sezónu. Očekávám nejtěsnější start do sezóny, jaký jsme za posledních pár let viděli."

Ředitel okruhových operací Lotusu Alan Permane poznamenal, že obrázek o rozložení sil už dlouho nebyl nejasnější.

"Řekl bych, že je velice složité předpovídat," řekl Permane. "Normálně už v tuhle dobu máme nějakou představu, ale já nevím, jak na tom jsme."

Ředitel oddělení motorsportu u Pirelli Paul Hembery očekává, že týmy porozumí novým pneumatikám rychle, ale domnívá se, že prvních pár závodů by mohlo přinést několik nečekaných zvratů.

"Martin Whitmarsh (šéf týmu McLaren - pozn. redakce) řekl, že musíme připravit pro týmy výzvu a pokud to dokážeme, přinese to nějaké vzrušení, alespoň ze začátku sezóny," řekl Hembery.

"Myslím, že je třeba pamatovat na to, že inženýři v těchto týmech jsou nejlepší na světě a ačkoliv to na začátku sezóny může vytvořit zajímavé situace, jako na začátku roku, nějaké výzvy, jak rok postoupí, oni vyzkoumají ten nejlepší způsob, jak situaci zvládnout a trochu se to srovná."