Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

BES: Pouť z královského parku do království

BES: Pouť z královského parku do království

Také v Británii je očekávána účast více jak padesáti vozů GT.

Po úvodním podniku, který se odehrál bezmála před dvěma měsíci v Itálii, se nyní rozsáhlý cirkus Blancpain Endurance Series přesouvá do ostrovního království. Cílem bude okruh Silverstone vinoucí se rovinatou krajinou severozápadně od hlavního města v oblasti Northamptonshire.

Zdařilý přerod vojenského letiště v legendární okruh

Na nevyužívaném letišti se uskutečnil první podnik 2. října 1948. Velkolepá premiéra závodu s přídomkem Grand Prix se odehrála na 5,906 kilometrů dlouhé dráze vytvořené ze dvou ranvejí a spojené obslužnými komunikacemi na obvodu letiště. Následující rok byl závod pořádán již jen na obvodových komunikacích v celkové délce 4 648 metrů a okruh dostal svůj charakteristický tvar.

V roce 1950 se zde odehrál historicky první závod GP Formule 1 v nově založeném světovém mistrovství. Následující rok převzal od klubu RAC pronájem dráhy současný vlastník, Britský klub závodních jezdců (BRDC). Nový majitel přemístil boxy z míst, kde se nyní nachází šikany Bridge a Luffield na donedávna užívané místo. Délka okruhu vzrostla na 4,71 kilometrů a jednalo se o stav, který vydržel takřka čtvrtstoletí.

Další změny proběhly v roce 1975 a 1987 v úseku před nájezdem na cílovou rovinku. K rozsáhlé přestavbě došlo v roce 1990 a na 4,778 kilometrů dlouhé dráze provedli stavbaři řadu změn s cílem opět snížit rychlost vozů na tomto rychlém okruhu. Délka vzrostla díky několika novým šikanám bezmála o půl kilometru na 5 226 metrů.

Po menších změnách v letech 1994 a 1996 vydržel tento stav až do roku 2010. Návrh nové části mezi zatáčkami Abbey a Brooklands, někdy nazývané Arena, provedla společnost Populous. Loni došlo k přestěhování zázemí do areálu nových boxů, s čímž souvisí i nové místo startu před zatáčkou Abbey.

V současné době nabízí britský okruh pět možností variant okruhu: dvě verze Grand Prix (nová 5,891 km dlouhá a původní verze nazývaná Bridge) a variantu National (od roku 1987, nyní měří 2,63 kilometru), International (vychází z Jižního okruhu vybudovaného v roce 1991, délka 3,16 km) a Stowe (1,73 km, od roku 1994). Poslední tři zmiňované verze lze provozovat nezávisle na sobě.

Okruh nabízí deset pravých a osm levých zatáček, které se zpravidla dají projíždět velmi rychle. Nejnižší místo se nachází 145 metrů nad mořem, nejvyšší je o 13 metrů výše. Nicméně stoupání a klesání jsou mírná. Přestože patří Silverstone mezi klasické okruhy, štěrk v únikových zónách je postupně nahrazován asfaltem. Jezdci okruh projíždí ve směru chodu hodinových ručiček.

Galerie vítězů

V minulém ročníku se na britském okruhu odehrál závěrečný závod úvodního ročníku mistrovství. Vítězové jednotlivých tříd jsou uvedeni v následující tabulce. U nižších tříd číslo v závorce znamená pozici v celkovém hodnocení.

 Posádka  Třída  Vůz
 B.Leinders/M.Palttala/M.Martin  GT3 Pro  BMW Z4 GT3
 N.Hommerson/L.Machiels/M.Bartels  GT3 Pro-Am (8.)  Ferrari 458 Italia GT3
 L.Comole/R.Hissom/C.Dymond  Gentleman (15.)  Ferrari F430 GT3
 L.Mansell/E.Piscopo/G.Mansell  GT4 (20.)  Lotus Evora

Časový rozvrh přenosů

Časový údaj v kolonce Start značí výjezd do zahřívacího kola za zpomalovacím vozem. Podle délky okruhu trvá okolo dvou minut, poté je závod zahájen letmým startem po protnutí startovní čáry.

 Událost  Den  BES  Sport 5  Start
 Závod  Neděle  13,30-17,00  17,50-21,10*
13,40

* nejedná se o přímý přenos

Omlouvám se za uvedení chybného časového údaje. Vzhledem k jinému časovému pásmu je zahájení přenosu v 13,30 našeho času.

Užitečné odkazy

Blancpain Endurance Series Zde

Oficiální stránky, kde naleznete informace z dění v šampionátu a z předchozích závodů. Internetové vysílání bude aktivní krátce před zahájením přenosu.

Sport 5 Zde

Český televizní program zaměřený na motorsport zajišťuje i v letošním roce přenosy ze závodů BES a jejich opakování. Lze zde zjistit dostupnost programu v nabídce kabelových televizí, systému IPTV anebo prostřednictvím satelitu. Stránky nabízí program stanice 14 dní dopředu. Komentátorem je Vít Kouřil a Jiří Čermák.

You Tube Zde

Staronové úložiště vybraných videonahrávek zajišťuje opět kanál You Tube. Nejsou zde přenosy předchozích závodů.

Daily Motion Zde

Loňský partner světového mistrovství gétéček nabízí na svých stránkách videonahrávky z předchozího roku včetně záznamu některých závodů.

Doplňující informace o BES

Formule.cz Zde

Odkaz na článek se souhrnem základních informací o Blancpain Endurance Series. Jeho součástí je kalendář šampionátu, účastníci a jejich technika a seznam úspěšných jezdců. Dále zde naleznete odkazy k článkům s doplňujícími údaji, zpravodajskými souhrny anebo technikou uveřejněných na zdejších stránkách. Jsou zde také odkazy na jiné zajímavé stránky zabývající se závody BES.

Zdroj: BES, Wikipedia, Silverstone, Circuiti, Motor Racing Circuit, Topcoding, Populous, Sport 5