Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Jan Charouz pojede 24h Le Mans 2012

Jan Charouz pojede 24h Le Mans 2012

Český jezdec se zúčastnil testovacího závodu.

Jan Charouz se první červnovou neděli zúčastnil testovacího dne nejslavnějšího vytrvalostního závodu 24h Le Mans. Český jezdec se představil v kategorii LMP2 s prototypem Oreca-Nissan 03 britského týmu ADR-Delta.

Jan Charouz absolvoval závod v Le Mans již pětkrát. V prvních dvou letech byl navíc český jezdec nejmladším účastníkem závodu. V roce 2009 dokázal společně s Tomášem Engem a Stefanem Mückem obsadit s českým týmem AMR Eastern Europe s vozem Lola-Aston Martin LMP1 čtvrté místo absolutně a první mezi benzínovými prototypy.

Tým ADR-Delta nasadí do závodu 24h Le Mans prototyp Oreca-Nissan 03 zařazený do kategorie LMP2 s osvědčeným motorem Nissan. Posádku se startovním číslem 25 tvořili při testovacím dnu Jan Charouz, John Martin a Tor Graves.

V dopoledním čtyřhodinovém tréninku zajela posádka Charouz, Martin, Graves pátý nejrychlejší čas ve třídě LMP2 se ztrátou na první místo 1,336 sekundy. Nejrychlejší kolo pro ADR-Delta zajel v hodnotě 3:42,731 min právě český jezdec. Navíc Jan Charouz zajel také pátý nejlepší čas v hodnocení všech jezdců třídy LMP2.

V odpoledním tréninku zajel tým ADR-Delta desátý nejrychlejší čas ve třídě LMP2 s odstupem 2,2 sekundy na nejrychlejší prototyp kategorie LMP2 Morgan-Nissan. O nejrychlejší čas se tentokrát postaral John Martin. Kombinaci obou tréninků dosáhl britský tým zásluhou Jana Charouze na sedmé místo s odstupem 1,5 vteřiny na prvního.


Alan Docking, šéf týmu ADR-Delta: „Jan je velmi zkušený jezdec. V Le Mans dosáhl na velmi dobré výsledky. Všichni v našem týmu jsou potěšeni, že mohou tohoto jezdce přivítat v naší jezdecké sestavě. Jsme přesvědčeni, že to bude pozitivní zkušenost a budeme se snažit společnými silami dosáhnout na dobrý výsledek.“

Jan Charouz: „V prototypu jsem seděl po dlouhém roce. Navíc jsem nechával více prostoru mým týmovým kolegům, kteří tu jedou poprvé. Za těchto okolností jsem se svým dosaženým časem spokojený. Tým ADR-Delta a prototyp Oreca-Nissan 03 funguje velmi dobře. Bral jsem to jako test, který se nám povedl.“

Antonín Charouz: „Už jsem ani nedoufal, že Honza pojede letos v Le Mans. Letos se soustředí především na testování. Po nabídce, kterou nám tým ADR-Delta nabídl a podpoře společnosti Škoda Transportation, jsme ihned sáhli.“