Novinky

  • 20.05.2024 Good Verstappen v neděli kromě Imoly opanoval také Nürburgring - v simulátoru

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

Facebook Instagram

FIA zakázala využívání DRS v závodě při žlutých vlajkách

FIA zakázala využívání DRS v závodě při žlutých vlajkách

Chce tak předejít možným nedorozuměním.

Jezdci Formule 1 již nebudou moci během žlutých vlajek využívat systému DRS. Mezinárodní automobilová federace (FIA) tak reagovala na kontroverze ohledně počínání Michaela Schumachera v posledním kole Velké ceny Evropy ve Valencii.

Schumacher musel jít po závodě ke sportovním komisařům, jelikož při žlutých vlajkách využil systému DRS.

Sedminásobný mistr světa ovšem nakonec zůstal bez trestu. Sportovní komisaři totiž usoudili, že i přesto, že na krátkou chvíli využil DRS, dostatečně zpomalil.

Sitace ovšem mezi jezdci vyvolala diskuze. Za stejnou věc (využití systému DRS při žlutých vlajkách) totiž byli ve Velké ceně Španělska penalizováni Sebastian Vettel a Felipe Massa. Ředitel závodů F1 Charlie Whiting se následně nechal slyšet, že se tímto po závodu na Silverstonu začne zabývat.

Je zřejmé, že Whiting před závodem jezdce informoval o tom, jak se bude jejich chování při žlutých vlajkách v budoucnu posuzovat.

Podle něj bude od této chvíle pilot muset dokázat, že v daném místě dostatečně zpomalil, přičemž využití KERSu a DRS je v hodnocení důležitosti až na druhém místě.

Aby se ovšem FIA vyhnula dalším možným nedorozuměním, zakáže pokaždé využívání DRS, budou-li v úseku, kde se nachází aktivační zóna pro jeho využití, vyvěšeny žluté vlajky.

Poprvé bylo tohoto nového pravidla využito o tomto víkendu ve Velké ceně Velké Británie, když za úsekem, kde bylo možné sklopit element zadního křídla, mezi sebou kolidovali Pastor Maldonado a Sergio Pérez.

Ještě než začalo toto pravidlo platit, Schumacher řekl, že si stále myslel, že k tomu, aby se vyhnul problémům, stačí dostatečně zpomalit.

"Existují dvě řešení (žlutých vlajek a DRS) a lidé si je pletou," řekl. "Není tu žádné pravidlo, které říká, že když v místě, kde vlají žluté vlajky, použijete DRS, budete automaticky potrestáni. V závislosti na tom, kde se to stalo, můžete dokázat, že jste v daném místě jeli pomalu a jasně jste snížili rychlost. Ať už DRS využijete nebo ne, to je jiná věc.

Je ale samozřejmé, že pokud mezi body A a B na sto procent využíváte DRS, nemohli jste zpomalit a musí následovat trest."