Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

GT1: Dvojí ruská premiéra

GT1: Dvojí ruská premiéra

Společné vystoupení MS GT1 a ME GT3 v jednom závodě.

Přestože název okruhu, na němž se nyní objeví účastníci MS GT1 může po jejich přistání v Moskvě vytvořit zdání konce náročné cesty, skutečnost je trochu jiná. Cíl cesty se sice nachází v Moskevské oblasti, ale je vzdálen bezmála osm desítek kilometrů za hranicemi hlavního města v lesnatém a poměrně řídce osídleném kraji Volokolamsk. Zde byl nedávno nedaleko obce Fedjukovo vybudován nový automotodrom, který svým názvem odkazuje na ruskou metropoli – Moscow Raceway.

Chybějící krůček k završení dlouhé cesty

Snahy o uspořádání závodu F1 v Rusku se v nejednom případě rozplynuly spolu s neuskutečněnými plány na výstavbu odpovídajícího okruhu. Se stejným cílem byl budován také automotodrom v blízkosti Moskvy (dle místních měřítek), takže svěření návrhu Hermanu Tilkemu není překvapením. Ten si přizval na pomoc bývalého pilota F1 Davida Coultharda.

Ještě než byly 1. října 2008 slavnostně zahájeny stavební práce, byl okruh zařazen (nejen) v plánech pro uspořádání závodu F1 v roce 2010. Když začátkem následujícího roku Eccelestone od smlouvy odstoupil, práce byly zastaveny. Vše se dalo znovu do pohybu až v červnu 2010, o rok později bylo dílo dokonáno. K slavnostnímu otevření došlo letos 13. července.

Výsledkem je okruh se základní verzí nazývanou Grand Prix, jehož osm možných variant má délku okolo čtyř kilometrů. Nejdelší varianta měří 4 070 metrů, nejdelší rovinka 873 metrů. Další možnosti jsou vzájemně nezávislé varianty Sprint (okolo 2,5 kilometru, osm verzí) a jediná verze Super Sprint (1,357 km, deset zatáček).

Pro premiéru GT1 v Rusku byla vybrána jedna z verzí Grand Prix s délkou 3 955 metrů. Na závodníky čeká osm pravých a sedm levých zatáček, jejichž chybné projetí mohou snadno napravit v přilehlých asfaltových únikových zónách. Dráhu s převýšením 22 metrů s pozvolnými změnami terénu absolvují jezdci proti směru hodinových ručiček. Dostatek místa pro závodění poskytuje také 12-21 metrů široká dráha. Na cílové rovince je její šíře 15 metrů.

Dva závody v jednom

Krize v obou hlavních šampionátech společnosti SRO nemá konce a tak poprvé dojde k uspořádání obou šampionátů v jednom závodě. Použití této varianty bylo původně navrhováno FIA již před sezonou, ale nedošlo k jejímu schválení.

Pohled na zveřejněnou listinu účastníků moskevského závodu MS GT1 naznačuje pravděpodobnou pokračující neúčast ruského týmu Valmon a pochopitelně i čínského projektu. Přitom ruští pořadatelé právě přítomnost této stáje zmiňovali, nicméně po ní není památky ani v seznamu stájí GT3.

Bohužel tým Reiter oznámil FIA svoji neúčast na tomto podniku – alespoň ve světovém mistrovství. V současnosti nejsou známy důvody, proč se německý tým nevydá do Ruska. Podle Ratela by se měla situace zlepšit v dalším závodě v Německu.

Velmi podobná je také situace v ME GT3. V současnosti je pravděpodobná účast dvanácti vozů. Nováčkem bude ruský tým Esta Motorsport s vozy Ferrari 458.

Podle nyní zveřejněných dokumentů jsou hlavní údaje ve vyrovnání výkonnosti vozů v obou šampionátech shodné. Tím se nabízí šance pro talentované jezdce v evropském mistrovství prokázat své kvality při soupeření s ostřílenými profesionály ze světové série.

Časový rozvrh přenosů

Časový údaj v kolonce Start značí výjezd do zahřívacího kola za zpomalovacím vozem. Podle délky okruhu trvá okolo dvou minut, poté je závod zahájen letmým startem po protnutí startovní čáry. Čas u hlavního závodu v případě GT1 TV značí zahájení živého vysílání. Stejně jako u kanálu Sport 5 je předchozí půlhodina věnována představení a sestřihu kvalifikačního závodu.

 Událost  Den  GT1 (GT3)  Sport 5  Start
 Kvalifikace  Sobota  13,00-14,30  -
-
 Kvalifikační závod  Neděle  9,00-10,30  9,00-10,30
9,10
 Hlavní závod  Neděle  12,30-14,30  12,30-14,35
13,10

Užitečné odkazy

GT1 World Zde

Odkaz vede na stránky šampionátu, kde lze zjistit informace o účastnících anebo závodech. Okno se zobrazením vysílání se objevuje až po načtení stránky v čase blížícího se přenosu – není na samostatné stránce, jako v předchozích dvou letech. Před přenosem mohou být zobrazeny reklamy, během přenosu nejsou vysílány. Archiv je umístěn na úložištích videonahrávek Daily Motion a You Tube.

Na komentátorském stanovišti provází diváky závodem Jack Nichols a bývalý závodník John Watson. V boxech během závodu zpovídá závodníky a zaměstnance týmů reportérka Hailey Coxon (na Slovensku byla nahrazena Jenny Gow).

Přímý odkaz na spolehlivější německou verzi stránek s vysíláním Zde

GT3 Zde

Odkaz vede na stránky šampionátu, kde jsou uvedeny informace o účastnících a předchozích závodech. Ve spodní části stránky umístěno okno GT3 TV. Nabízí možnost zdarma v dobré kvalitě sledovat přímé přenosy ze závodů.

Sport 5 Zde

Český televizní program zaměřený na motorsport. Nabízí přenosy závodů GT1, GT3, Blancpain Endurance Series a jejich opakování. Lze zde zjistit dostupnost programu v nabídce kabelových televizí, systému IPTV anebo prostřednictvím satelitu. Stránky nabízí program stanice 14 dní dopředu. Komentátorem je Vít Kouřil a Jiří Čermák.

You Tube Zde

Staronové úložiště vybraných videonahrávek zajišťuje opět kanál You Tube. Nejsou zde přenosy předchozích závodů s výjimkou letošního úvodního podniku.

Daily Motion Zde

Loňský partner světového mistrovství gétéček nabízí na svých stránkách videonahrávky z předchozích let včetně záznamu některých závodů. V současnosti probíhá i ukládání vybraných letošních záznamů

Doplňující informace o závodech GT na Formuli.cz

GT1 Zde

Odkaz na článek se souhrnem základních informací o MS GT1. Jeho součástí je kalendář šampionátu, účastníci a jejich technika a jezdecké obsazení. Dále zde naleznete odkazy k článkům s doplňujícími údaji, zpravodajskými souhrny anebo technikou uveřejněných na zdejších stránkách. Jsou zde také odkazy na jiné zajímavé stránky zabývající se závody třídy GT1.

GT3 Zde

Odkaz na článek se souhrnem základních informací o ME GT3. Jeho součástí je kalendář šampionátu, účastníci a jejich technika a jezdecké obsazení. Dále zde naleznete odkazy k článkům s doplňujícími údaji, zpravodajskými souhrny anebo technikou uveřejněných na zdejších stánkách. Jsou zde také odkazy na jiné zajímavé stránky zabývající se závody třídy GT3.

Zdroj: Moscow Raceway, Wikipedia, GT1, GT3, Circuiti, Sport 5, FIA, Endurance-Info, Formule