Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Ošklivé nosy by příští rok mohly z Formule 1 zmizet

Ošklivé nosy by příští rok mohly z Formule 1 zmizet

Týmy se dohodly na možnosti použití krytů.

Nevzhledné schodovité nosy současných monopostů Formule 1 by se od příštího roku mohly stát minulostí, týmy se totiž dohodly na možnosti použití speciálních dílů, které by skok na špici vozu zakryly.

Současné technické regule F1 nařizují, že špice monopostu musí být o 100 milimetrů níže než do loňského roku, aby se snížilo riziko nehod jako té, kterou spolu ve Valencii roku 2010 absolvovali Mark Webber a Heikki Kovalainen. V rámci zabránění vysokých výdajů za radikální zásah do řešení jednotlivých vozů však FIA ponechala výšku monokoku stejnou.

Většinu letošních monopostů tak zdobí schod, který se u veřejnosti setkal s převážně negativními ohlasy.

V pravidlech pro příští sezónu by se však mohla objevit úleva v podobě "zmírňujícího panelu", který by jednoduše nevzhledný schod zakryl.

"Odsouhlasili jsme si pravidlo, které povoluje 'zmírňující panel', což v podstatě znamená, že můžete vzít existující vozy a existující struktury, které mají schod a dát na něj kryt," vysvětlil změnu technický ředitel McLarenu Paddy Lowe.

Pravidla popisující zmíněný kryt by však měla být navržena tak, aby snížila možnosti týmů využívat panelu k aerodynamickým účelům.

"Je to ošetřené tak, že ten panel a jeho rozměry budou omezené, abyste z toho nemohli získat aerodynamicky (výhodu) a aby to také nehrálo žádnou roli při čelním obtoku," dodal Lowe.

Na úpravě pravidel se dohodlo všech 12 týmů, je proto téměř jisté, že bude do příštího vydání technických regulí Formule 1 zahrnuta.