Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Force India prezentovala svůj letošní model VJM06

Force India prezentovala svůj letošní model VJM06

Ještě dnes s ním objede v Silverstonu pár kol.

Představování jednotlivých monopostu Formule 1 pro letošní sezónu pokračuje. Po Ferrari dnes představila svůj letošní model také Force India.

Jako čtvrtý v pořadí byl veřejnosti představen v dějišti Velké ceny Velké Británie na okruhu Silverstone letošní vůz týmu, který nese označení VJM06.

Nejvýraznější změnou oproti loňskému modelu je, stejně jako u Ferrari, zakrytí schodovitého nosu panelem.

"Dost jsem na kluky naléhal v oblastech, které jsou mimo jejich komfortní zónu," řekl technický ředitel týmu Andrew Green. "Je to pod kůží, odtud to nevidíte - zadní zavěšení, přední zavěšení, aerodynamika. Ve všech těchto oblastech jsme se snažili.

Myslím, že kluci odvedli během zimy na autě opravdu dobrou práci a je o krok lepší než loňský. Vůz by měl být konzistentnější a lehčí na řízení. Těšíme se, až v Jerezu zjistíme, zda tomu tak je či nikoliv."


Stáj v konečném hodnocení loňské sezóny obsadila sedmé místo v Poháru konstruktérů. Povedený byl z jejího pohledu zejména závěr sezóny, kdy Nico Hülkenberg bojoval ve Velké ceně Brazílie o vítězství.

Němec však po jednom roce stráveném v týmu coby závodní pilot odchází pro letošní sezónu do Sauberu.

Zůstává naopak Paul di Resta. Jméno jeho týmového kolegy však zatím není jasné. Nejčastěji se v souvislosti s druhou závodní sedačkou hovoří o současném rezervním jezdci týmu Julesi Bianchim.

Nový model vyjede už dnes poprvé na okruh, když ještě před začátkem úvodních testů v Jerezu absolvuje na Silverstonu prezentační jízdu.

"Rád bych zjistil, jaké je nové auto. Dnes nás čeká krátký test, abychom si o něm udělali obrázek," řekl Paul di Resta.

"Myslím, že je obtížné si, obzvlášť v této chvíli, stanovovat nějaké cíle. Je to konzistentnost a pracovat na tom, abychom si přenesli potenciál z loňského roku.

To je rovněž cílem - mít vůz, který se dostane do Q3 a dostat nás tak do slibné pozice."