Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

RB9 je evolucí loňského vozu, říká Newey

RB9 je evolucí loňského vozu, říká Newey

Vzhledem k malým změnám předpisů nebyly velké změny nutné.

Technický ředitel Red Bullu Adrian Newey se nechal slyšet, že letošní model týmu, RB9, je evolucí loňského vozu. Vzhledem k malým změnám technických předpisů totiž nebylo nutné jeho design výrazně upravovat.

"Tenhle vůz je evolucí," přiznal Newey během představení nového vozu v týmové továrně v Milton Keynesu. "Přes zimu nepřišly žádné velké změny pravidel. Nejzásadnější změnou nejsou pravidla, jsou to nové pneumatiky Pirelli. V prvním tréninku v Brazílii jsme si je rychle vyzkoušeli, ale bylo velké horko a jelo se na špinavé trati, takže jsme se toho popravdě moc nedozvěděli.

V podstatě šlo jen o doladění RB8. Nejsou na něm žádné velké změny. Více méně je tohle auto evolucí. Všechny principy jsou stejné jako loni.

To hlavní se na tomhle autě prakticky skrývá v detailech. Vyladili jsme některé části, u kterých nám přišlo, že by se daly vylepšit. Klíčem je teď vývoj během roku."

Newey dodal, že hospodaření s novými pneumatikami Pirelli bude letos stejně důležité jako loni, italský výrobce totiž pro rok 2013 upravil všechny čtyři směsi.

"Nadále se musíme snažit pochopit pneumatiky," řekl. "Vždy, když jsme si loni mysleli, že už jim rozumíme, objevilo se nějaké nové překvapení a my jsme si uvědomili, že to ještě není všechno. A pro letošek ty pneumatiky ještě změnili.

Předchozí zkušenost je taková, že až teprve půjdeme testovat, skutečně zjistíme, jaké pneumatiky jsou."

Newey také pochválil Red Bull za to, že i přes hektický závěr sezóny 2012 dokázal postavit nové auto do začátku letošních předsezónních testů.

"Loni jsme samozřejmě vedli velice vyrovnanou bitvu o titul a bylo náročné snažit se vyvíjet loňské auto a zároveň se věnovat autu letošnímu.

Zbylo nám tak jen velmi málo času na stavbu letošního vozu. Mít ho tady dnes, dva dny před prvním testem, je pozoruhodný výkon."