Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Webber na konci sezóny odejde z Formule 1

Webber na konci sezóny odejde z Formule 1

Připojí se k programu Porsche ve vytrvalostních závodech.

Mark Webber oznámil, že na konci sezóny opustí Formuli 1 a připojí se k programu Porsche, které se vrací do královské kategorie sportovních vozů LMP1.

Australan tím tedy pro příští rok uvolní místo u týmu Red Bull po boku trojnásobného mistra světa Sebastiana Vettela. Ve spojitosti s jeho sedačkou je již však velmi často skloňováno jméno Kimiho Räikkönena.

Webber byl s automobilkou Porsche poprvé spojován začátkem letošní sezóny. Se sportovními vozy má přitom 36letý Australan zkušenosti už z let 1998-1999, kdy závodil s mercedesem. Následně se vrátil do monopostu do Formule 3000 a v roce 2002 debutoval u týmu Minardi ve Formuli 1.

Po sezónách strávených u Jaguaru a Williamsu v roce 2007 přestoupil k Red Bullu. V jeho barvách si na své konto připsal devět vítězství a jedenáctkrát startoval z pole position. Webber však nikdy nedokázal vystoupit ze stínu svého úspěšnějšího týmového kolega a také vztah mezi oběma jezdci byl napjatý. Vše vyvrcholilo letos při Velké ceně Malajsie, kdy Vettel ignoroval nařízení týmu nebojovat a sebral Webberovi vítězství.

"Je pro mě čest připojit se k Porsche, které se vrací do vrcholné kategorie Le Mans a do Mistrovství světa vytrvalostních závodů," řekl Webber.

"Porsche jako automobilka píše závodní historii a představuje mimořádné výkony a technologie na nejvyšší úrovni.

Velmi se na tuto novou výzvu po těch letech strávených ve Formuli 1 těším. Porsche si bezpochyby stanoví velmi vysoké cíle. Nemůžu se dočkat, až budu řídit jeden z nejrychlejších sportovních vozů na světě."


Webber se tak připojil k již dříve potvrzeným jezdcům Neelu Janimu, Romainu Dumasovi a Timu Bernhardovi, které si Porsche vybralo pro svůj program do kategorie LMP1, ve které bude ve slavném závodě 24h Le Mans závodit poprvé od svého vítězství v roce 1998.

Člen představenstva Porsche pro oblast výzkumu a vývoje Wolfgang Hatz řekl, že automobilka je velmi nadšená z toho, že má Webbera ve svých řadách.

"Jsem velmi šťastný, že jsme si zajistili Marka Webbera pro náš projekt LMP1, jelikož je jedním z nejlepších a nejúspěšnějších pilotů současné Formule 1," řekl Hatz.

"Mark je bezpochyby jedním z nejlepších závodníků na světě, má zkušenosti se závodem 24 hodin Le Mans a ke všemu byl navíc po mnoho let velkým fanouškem Porsche."

Vedoucí programu Porsche LMP1 Fritz Enzinger dodal: "Naučil jsem se vážit si Markových vlastností, když jsme spolu byli ve Formuli 1.

Je jedním z nejlepších jezdců, které si pro náš tým mohu představit. Jsem nadšen tím, že budeme mít od sezóny 2014 tak zkušeného a rychlého jezdce."