Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Rob White: F1 neztratí rychlost

Rob White: F1 neztratí rychlost

Testy pohonné jednotky překonaly i nejoptimističtější očekávání.

Rob White je hlavou technického oddělení Renault Sport F1. I ve Viry-Châtillon panuje před prvním španělským testem napětí. White si myslí, že mezi jednotlivými motory by mohly být na začátku sezóny velké rozdíly: "Rozdíly by mohly být větší, než jsme zvyklí. Ale tak, jako u každé nové technologie, i nyní očekávám velmi rychlé pokroky."

Myslí si White, že by si vozy mohli udržet svou loňskou rychlost? "Stručná odpověď je ano. Stále ještě pracujeme s čísly z virtuálního světa, místo reálných, ale testy naší pohonné jednotky překonaly i ty nejoptimističtější očekávání. Věříme, že naše pohonná jednotka dodá více než dostatek výkonu, aby si auta mohli zachovat svou rychlost. Způsob, jakým tento výkon dodáme autu, bude ale kvůli novým pravidlům dost odlišný. Zážitek z jízdy bude muset být zcela odlišný od toho, co jsme tu měli předtím."

Rob White obdivuje jezdce F1 pro jejich přizpůsobivost. V minulosti se už museli naučit zacházet s F-kanálem, KERS-em a mnoha dalšími novinkami a vždy se dokázali velmi rychle adaptovat.

White se nedávno vyjádřil i k situaci v níž se ocitl tým Lotus F1. Renault dodává všem čtyřem týmům identické motory. Problémem je ale, že každý tým má unikátní umístění pohonné jednotky do svého šasi. To Renault nemůže nasimulovat sám a Lotus si svá řešení bude muset otestovat až během druhých testů, které proběhnou v bahrajnském Sakhiru až v druhé polovině února.