Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

V záři zapadajícího slunce se představil model STR9

V záři zapadajícího slunce se představil model STR9

Toro Rosso by chtělo zapomenout na loňskou sezónu.

S představováním monopostů jednotlivých týmů se roztrhl pytel a prezentace nových vozů pokračují také na začátku tohoto týdne. V předvečer prvního dne letošních předsezónních testů v Jerezu prezentovala svůj vůz stáj Toro Rosso.

O sundání plachty skrývající model STR9 se postarali Jean-Eric Vergne a Daniil Kvjat, kteří budou za tým z Faenzy letos závodit.

Vůz, na jehož designu má největší zásluhu technický ředitel James Key, s sebou přináší odlišné řešení špičky vozu než u ostatních týmů.

"Sezóna 2014 bude v mnoha ohledech velmi zajímavá. Nazval jsem to rokem nových strategií a nápadů,"
podotkl šéf týmu Franz Tost.

"Museli jsme navrhnout nový nos vozu, nové bočnice a nová křídla. Nikdy předtím jsme s návrhem nezačali tak brzy.

Bočnice jsou větší než předtím, jelikož jsme někam museli dostat chladiče. Tým odvedl dobrou práci, když je tam dokázal umístit, aniž by ztratil na aerodynamické výkonnosti.

Nikdy předtím jsme nepracovali tak tvrdě jako na STR9. Tým byl v továrně do dvou hodin ráno, aby ho dokončil, ale nakonec jsme to zvládli."


Už na konci minulého týdne vyjel letošní model STR9 poprvé na trať, když se tým rozhodl pro využití takzvaného "filmovacího dne" a s novým monopostem jezdil na italském okruhu Misano.

V loňské sezóně tým obsadil sedmou pozici v Poháru konstruktérů. Doufá přitom, že přechod z motorů Ferrari na agregát Renault mu pomůže v dosažení lepšího výsledku.