Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Rosberg zvítězil před Ricciardem, Magnussen třetí

Rosberg zvítězil před Ricciardem, Magnussen třetí

Velká cena Austrálie - závod

Nico Rosberg z Mercedesu suverénním způsobem ovládl úvodní závod sezóny, když s více než dvacetisekundovým náskokem zvítězil ve Velké ceně Austrálie. Pilot Red Bullu Daniel Ricciardo k obrovské radosti domácích fanoušků ubránil svou druhou pozici před Kevinem Magnussenem, který při svém debutu ve Formuli 1 skončil na třetí pozici a McLaren po více než roce vrátil na stupně vítězů.

Němec po startu ze třetího místa předvedl skvělý start a poté, co předjel Ricciarda a z pole position startujícího svého týmového kolegu Lewise Hamiltona, se v první zatáčce ujal vedení.

Od té chvíle začal jen Rosberg potvrzovat dobrou rychlost svého mercedesu W05 a začal celému startovnímu poli ujíždět, aby se po 57 kolech radoval ze svého čtvrtého vítězství v kariéře Formule 1.

O vedení jej nepřipravil ani safety car, který vyjel kvůli nečistotám na trati, které za sebou nechal Valtteri Bottas. Fin se na výjezdu z desáté zatáčky lehce otřel o zeď a svlékl pravou zadní gumu z pneumatiky.

Rosbergův týmový kolega z Mercedesu Hamilton se během prvního kola propadl až na čtvrtou pozici, když v útrobách jeho monopostu začal dělat problémy motor Mercedes. Tým se dlouho rozhodoval, zda nechat Hamiltona na trati, či zda preventivně odstoupit. Nakonec ve třetím kole zabočil mistr světa z roku 2008 do boxů a vystoupil z vozu.

Toho využil Ricciardo a ve svém prvním startu za mistrovskou stáj Red Bull si před domácími fanoušky v Albert Parku dojel pro své první umístění na stupních vítězů v kariéře.

Problémy s motorem Renault, které Red Bull měl během předsezónních testů, si však za svou oběť vybraly jeho týmového kolegu a úřadujícího mistra světa Sebastiana Vettela. Němec se po nepovedené kvalifikaci rozhodl startovat na tvrdší směsi pneumatik (stejně tak Esteban Gutiérrez), ovšem už od začátku závodu se jeho motor Renault potýkal s malým výkonem, a tak Vettel musel již po pěti kolech odstoupit.

Umístěním na stupních vítězů začal svou kariéru ve Formuli 1, stejně jako v roce 2007 Hamilton, pilot McLarenu Magnussen. Samotný start, který se musel kvůli problémům s vozem Julese Bianchiho opakovat, měl Magnussen celkem divoký, když musel po pár metrech krotit začínající smyk. Loňský šampion Světové série Formule Renault 3.5 však situaci nakonec ustál a dojel na třetí pozici; 3,2 sekundy před svým týmovým kolegou Jensonem Buttonem.

Pro McLaren jsou to první stupně vítězů od Velké ceny Brazílie roku 2012, kdy vyhrál Button.

Mistr světa z roku 2009 startoval díky penalizaci Valtteriho Bottase z desáté pozice (v kvalifikaci byl jedenáctý). Díky chytré strategii zastávky v boxech při výjezdu safety caru povyskočil z desáté na šestou příčku a během druhých zastávek v boxech se pak posunul ještě před Fernanda Alonsa a Nica Hülkenberga.

Za pátým Alonsem dojel Bottas. Fin v závěru překonal Jeana-Erica Vergneho a Hülkenberga a zaznamenal tak svůj nejlepší výsledek v kariéře Formule 1.

Bottas pouze potvrdil slova ze soboty, že na suché trati může být jeho williams velmi silný. Během úvodních kol se po startu z patnácté pozice probojoval až na šesté místo, v jedenáctém kole však přišel zmiňovaný kontakt se zdí a bylo po nadějích.

Naštěstí při kontaktu nedoznalo ujmy zavěšení kola, Fin proto mohl zajet do boxů a po výměně pneumatiky pokračovat v závodě. Šesté místo a osm bodů je pro Williamsu alespoň malou náplastí za nepovedený závod jeho týmového kolegy Felipeho Massy.

Brazilec byl v první zatáčce po startu sestřelen Kamujem Kobajašim, který ve svém caterhamu probrzdil a narazil přímo do Massova williamsu.

Ze sedmým Hülkenbergem byl klasifikován loňský vítěz Velké ceny Austrálie Kimi Räikkönen, který se po čtyřech letech vrátil do Ferrari.

Bodovanou desítku uzavřeli piloti Toro Rosso. Devátý byl Vergne před Daniilem Kvjatem, který si tak při svém prvním startu připsal jeden bod.

Cíl závodu viděli také Sergio Pérez, oba piloti Sauberu Adrian Sutil, Gutiérrez a duo Marussie Max Chilton a Bianchi.

Bianchi dojel do cíle se ztrátou osmi kol, když byl poté, co se mu nepodařilo odjet ze startu, odtlačen do boxů. Francouz sice dojel do cíle, ovšem nebyl klasifikován.

Kromě Vettela, Hamiltona, Kobajašiho a Massy cíl úvodního závodu neviděli ani Marcus Ericsson z Caterhamu a oba piloti Lotusu.

Ericsson spolu s Pastorem Maldonadem odstoupili lehce za polovinou závodu, zatímco Grosjean svůj vůz odstavil po 45 kolech.

Průběžné pořadí po prvním závodě je shodné s výsledky závodu. V čele Poháru konstruktérů je s 27 body McLaren o dva body před Mercedesem. Třetí je Red Bull před Ferrari.

p.
 Jezdec  Tým
Čas/Ztráta
1.
N.Rosberg Mercedes
1:32.58.710 
2.
D.Ricciardo Red Bull
+ 24.525 
3.
K.Magnussen McLaren
+ 26.777 
4.
J.Button McLaren
+ 30.027 
5.
F.Alonso Ferrari
+ 35.284 
6.
V.Bottas Williams
+ 47.639 
7.
N.Hülkenberg Force India
+ 50.718 
8.
K.Raikkönen Ferrari
+ 57.675 
9.
J.Vergne Toro Rosso
+1.00.441 
10.
D.Kvjat Toro Rosso
+ 1:03.585 
11.
S.Pérez Force India
+ 1:25.916 
12.
A.Sutil Sauber
+ 1 kolo 
13.
E.Gutiérrez Sauber
+ 1 kolo 
14.
M.Chilton Marussia
+ 2 kola 

Neklasifikováni:

   Jezdec  Tým  V kole
NC
J.Bianchi Marussia
49 
NC
R.Grosjean Lotus
43 
NC
P.Maldonado Lotus
29 
NC
M.Ericsson Caterham
27 
NC
S.Vettel Red Bull
NC
L.Hamilton Mercedes
NC
F.Massa Williams
NC
K.Kobajaši Caterham

Nejrychlejší kolo závodu: Nico Rosberg (Mercedes) - 1:32.478

Průběžné pořadí šampionátu jezdců po 1. závodě:

p.
 Jezdec  Tým
Body
1.
N.Rosberg Mercedes
25 
2.
D.Ricciardo Red Bull
18 
3.
K.Magnussen McLaren
15 
4.
J.Button McLaren
12 
5.
F.Alonso Ferrari
10 
6.
V.Bottas Williams
7.
N.Hülkenberg Force India
8.
K.Räikkönen Ferrari
9.
J.Vergne Toro Rosso
10.
D.Kvjat Toro Rosso

Průběžné pořadí šampionátu týmů po 1. závodě:

p.
 Tým  Jezdci
Body
1.
McLaren  K.Magnussen, J.Button
27 
2.
Mercedes  N.Rosberg, L.Hamilton
25 
3.
Red Bull  S.Vettel, D.Ricciardo
18 
4.
Ferrari  K.Räikkönen, F.Alonso
14 
5.
Williams  F.Massa, V.Bottas
6.
Force India  S.Pérez, N.Hülkenberg
7.
Toro Rosso  J.Vergne, D.Kvjat