Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Rozhovor: Lewis Hamilton

Rozhovor: Lewis Hamilton

Další úspěchy by na sebe neměly nechat dlouho čekat.

Mercedes v Bahrajnu rozdrtil konkurenci na prach, ale na čele závodu i tak nebyla nouze o dramatické momenty. Hamilton se po startu ujal vedení, ale víckrát musel odolávat útokům ze strany svého týmového kolegy.

Po dnešku máte 24 vítězství, stejně jako Juan Manuel Fangio. Jaké jsou vaše pocity?

Tak o tomto jsem ani nevěděl! Těžko se tomu věří, protože Fangio je ikonou našeho sportu.

V čele závodu se toho dnes hodně odehrálo. Jak se vám bojovalo s kolegou, který ke konci jezdil na rychlejších pneumatikách?

Byl to skvělý pocit. Ve skutečnosti jsem nebyl tak rychlý, jak bych si představoval, během celého víkendu jsem se trochu trápil. Problémy s brzdným systémem jsme odstranili jen těsně před závodem a myslel jsem, že tím získám více rychlosti, ale problémy pokračovaly.

Před výjezdem bezpečnostního vozu jsem měl náskok 9 sekund a jen jsem doufal, že to bude stačit. Nico byl na konci závodu strašně rychlý a udržet se před ním v DRS zónách bylo fakt náročné. Velmi se mi ulevilo, když jsem konečně protínal cílovou čáru.

Od několika lidí jsme už slyšeli, že v životě neviděli lepší závod. Cítíte to taky tak?

Budu se muset podívat na záznam, ale ve voze to bylo úžasné. Když vás někdo předběhne, okamžitě kalkulujete, jak byste se mohli dostat zpět. Párkrát se Nico takto dostal dopředu a jsem šťastný, že jsem to pokaždé zvládl. Bylo to perfektní. Nico měl na konci závodu měkčí sadu pneumatik, ale byl jsem schopen udržet ho za sebou. Za toto musím poděkovat i svému týmu, který mi dával potřebné informace a samozřejmě tvrdě na voze pracoval v továrně. Myslím, že nás v blízké budoucnosti čeká ještě jeden-dva a mnohem více takový úspěchů.

Jak vysoko byste umístili toto vítězství, kdybyste měli všechna své vítězství seřadit do žebříčku?

Stále ještě nemohu uvěřit, že jsem vyhrál už 24 závodů Formule 1. Taková kariéra je požehnáním, každé jedno vítězství je velmi speciální a každé je odlišné. Nyní je pro mě výjimečné každé ráno, každý den kdy usednu do vozu, ale ještě je před námi dlouhá, dlouhá cesta, takže si nemohu dovolit podlehnout nadšení. Zdá se, že Nico byl během tohoto víkendu troška rychlejší než já, takže musím zjistit proč tomu tak bylo. V dalším závodě chci být opět já tím rychlejším.

Jaké to je, když víte, že můžete s Nicem tvrdě bojovat o vítězství?

Bylo to mezi námi velice těsné, minimálně z mého úhlu pohledu to tak vypadalo. Nakonec jako tým zhodnotíme, jak těsné to bylo, ale Nico jezdil skvěle a doufám, že i já jsem jezdil dostatečně bezpečně.

Co váš puls během posledních deseti kol?

Na hraně!

Uvidíme něco podobného i v příštím závodě?

Doufám, že ne! (smích)