Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Rozhovor: Vijay Mallya

Rozhovor: Vijay Mallya

Získali pódium a 4krát předběhli Ferrari, takže je spokojený.

Velkou radost měli včera nejen v garážích Mercedesu, ale i u týmu Force India. Jejich jezdec, Sergio Pérez, pro ně po pěti letech konečně získal další pódiové umístění. To první a dosud jediné získal Giancarlo Fisichella ještě v roce 2009. S oficiálním webem Formule 1 se o své pocity a naděje do budoucna podělil majitel a šéf týmu v jedné osobě - Vijay Mallya.

Gratulujeme! V posledních letech jste do týmu investovali obrovské množství úsilí a nyní je opět vidět ovoce vaší práce. Tým opět jste získal zasloužené pódium, co to pro vás znamená?

Toto je pro mě velmi výjimečný moment. Již při vstupu do F1 se mým cílem stalo každoroční zlepšování formy týmu i jeho výsledků. Vždy jsem věřil, že sezóna 2014 a velké množství změn pro nás znamená v první řadě příležitost. A teď se to vyvíjí opravdu skvěle! Šesté místo z Austrálie jsme hned v Malajsii vylepšili na páté a už tam jsem naznačil, že chceme jít ještě výš. A teď se to stalo! Dostali jsme se na stupně vítězů.

Už to, že Checo skončil čtvrtý v kvalifikaci, nám dávalo dobré vyhlídky na neděli, ale vše muselo proběhnout perfektně. Naplánovali jsme dvě zastávky, ale nebyli jsme si jisti, zda budou pneumatiky fungovat tak, jak potřebujeme. Ale oba piloti odvedli skvělou práci.

I Nico měl totiž skvělý závod. Z jedenáctého místa na startu se již v prvním kole propracoval na sedmé a pokračoval dál. Nesmíme zapomínat ani na jeho zásluhu na Pérezově výsledku. To, jak Nico před koncem závodu bojoval s Ricciardem a Vettelem, kteří měli novější pneumatiky, získalo Pérezovi hodně času.

Minulá sezóna nedopadla podle našich představ, ale to je už pryč a vůbec by mi nevadilo, kdyby toto měl být začátek celé série pódiových umístění.

Když jste tým probírali do svých rukou, uzavíral startovní pole a dnes se v Poháru konstruktérů posunul na druhé místo. Je to důkaz, že v F1 může uspět i tým s rozumným rozpočtem?

Samozřejmě! Naše výsledky mluví samy za sebe. Se zdroji, nástroji a vybavením které máme, konkurujeme mnohem lépe vybaveným týmům. Náš aerodynamický tunel dal postavit ještě Eddie Jordan.

Co bylo pro vás dnes nejvíc vzrušující? Tedy kromě pódia.

Ferrari je ikona. Když se řekne F1, většina lidí si představí právě Ferrari. A mně monitory na boxové zídce ukázaly, že jsme dnes Ferrari předběhli hned 4krát. To byl skvělý moment! (smích)

Zdá se, že motory Mercedes byly skvělou volbou…

Ano, jsou velkým přínosem. Hned od prvních testů byly velmi spolehlivé a je nad slunce jasnější, že když jsme podepsali s Mercedesem, učinili jsme správné rozhodnutí. Na čele vídáme nyní pouze vozy poháněné Mercedesem.

Jaké je v tento moment vaše největší přání?

Doufám, že to všichni pořádně roztočíme a dnešek pořádně oslavíme šampaňským a pivem Kingfisher. Celý tým si to zaslouží. (smích)