Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Hamilton v Číně dosáhl hat-tricku

Hamilton v Číně dosáhl hat-tricku

Velká cena Číny - závod

Lewis Hamilton si ve Velké ceně Číny připsal své třetí vítězství v řadě za sebou v letošní sezóně, když dojel 18 sekund před svým týmovým kolegou Nicem Rosbergem. Ve třetím závodě v řadě tak Mercedes dosáhl na dvojité vítězství. První letošní stupně vítězů přivezl týmu Ferrari třetím místem Fernando Alonso.

Brit si po zhasnutí červených světel na startu udržel první pozici. Velmi dobrý start předvedl Felipe Massa z Williamsu, který si polepšil o několik pozic, ovšem ještě před první zatáčkou došlo ke kontaktu mezi ním a Alonsem, po kterém se Brazilec na krátkou chvíli ocitl ve vzduchu.

Do kontaktu se v první zatáčce dostal také druhý pilot Williamsu Valtteri Bottas, který kolidoval s Rosbergem, a také Fin se na moment vznesl do vzduchu.

Rosberg se po startu propadl až na sedmou pozici. Ještě před první zastávkou v boxech se dostal na pátou příčku před Nica Hülkenberga a Massu. Za pomoci svých mechaniků a rychlejší zastávky se pak dostal na čtvrtou pozici před Daniela Ricciarda z Red Bullu.

Němec měl výhodu, že se nemusel tolik starat o spotřebu paliva vozu a nedělalo mu tak velké problémy dotáhnout se a předjet Sebastiana Vettela.

Vettel se po nepovedeném startu z první řady začal trápit. Rychlostně byl na tom lépe za ním jedoucí Ricciardo, kterého nakonec v 25. kole na pokyn týmu Vettel musel pustit před sebe, i když si s tím čtyřnásobný mistr světa dával na čas.

Jezdci Red Bullu nakonec skončili na čtvrté a páté pozici za Alonsem, který pro Ferrari během prvního víkendu působení nového šéfa týmu Marca Mattiacciho dosáhl na první letošní stupně vítězů.

Alonso měl velmi dobrý start, když se po startu z páté pozice posunul na třetí místo, následně však kolidoval s Massou. Díky lepšímu načasování první zastávky v boxech se při prvním pit stopu dostal před Vettela na druhé místo. Španěl však nedokázal v závěru konkurovat rychlostně Mercedesu a 14 kol před cílem si s ním Rosberg bez větších problémů na zadní rovince poradil.

Další povedený závod má za sebou tým Force India. Poté, co v minulém závodě na stupně vítězů vystoupal Sergio Pérez a Hülkenberg byl pátý, skončili oba piloti na bodovaných pozicích také v Číně. Hülkenberg dojel šestý a Pérez devátý.

Mezi nimi se na sedmé pozici umístil Bottas před osmým Kimim Räikkönenem.

Potřetí během prvních čtyř startů ve Formuli 1 dokázal na bodované příčce dojet Daniil Kvjat, který tak navázal na svá umístění v nejlepší desítce v Austrálii a Malajsii a z dnešního závodu si odváží jeden bod za desáté místo.

Zklamáním skončil závod naopak pro McLaren, když jeho piloti Jenson Button a Kevin Magnussen podruhé v řadě vyšli bodově naprázdno.

Už v pátém kole ze závodu pro technické problémy odstoupil Adrian Sutil ze Sauberu, který si tak ani ze své sedmé Velké ceny Číny neodvezl žádné body.

Kvůli problémům s převodovkou svého lotusu neviděl cíl závodu ještě Romain Grosjean. Do cíle se tak dostalo zatím nejvíce vozů v letošní sezóně - dvacet.

Hamilton svým dnešním vítězstvím stáhl náskok týmového kolegy Rosberga na čele průběžného hodnocení jezdců na čtyři body. Už s výraznější ztrátou je na třetí příčce Alonso.

V Poháru konstruktérů všem jasně uniká Mercedes, který během čtyř závodů dokázal nasbírat už 154 bodů. Druhý Red Bull má bodů 57 před třetí Force Indii s 54 body.

p.
 Jezdec  Tým
Čas/Ztráta
1.
L.Hamilton Mercedes
1:36:52.810 
2.
N.Rosberg Mercedes
+ 18.686 
3.
F.Alonso Ferrari
+ 25.765 
4.
D.Ricciardo Red Bull
+ 26.978 
5.
S.Vettel Red Bull
+ 51.012 
6.
N.Hülkenberg Force India
+ 57.581 
7.
V.Bottas Williams
+ 58.145 
8.
K.Räikkönen Ferrari
+ 1:23.990 
9.
S.Pérez Force India
+ 1:26.489 
10.
D.Kvjat Toro Rosso
+ 1 kolo 
11.
J.Button McLaren
+ 1 kolo 
12.
J.Vergne Toro Rosso
+ 1 kolo 
13.
K.Magnussen McLaren
+ 1 kolo 
14.
P.Maldonado Lotus
+ 1 kolo 
15.
F.Massa Williams
+ 1 kolo 
16.
E.Gutiérrez Sauber
+ 1 kolo 
17.
K.Kobajaši Caterham
+ 1 kolo 
18.
J.Bianchi Marussia
+ 1 kolo 
19.
M.Chilton Marussia
+ 2 kola 
20.
M.Ericsson Caterham
+ 2 kola 

Neklasifikováni:

   Jezdec  Tým  V kole
NC
R.Grosjean Lotus
27 
NC
A.Sutil Sauber

Nejrychlejší kolo závodu: N.Rosberg (Mercedes) - 1:40.402

Průběžné pořadí šampionátu jezdců po 4. závodě:

p.
 Jezdec  Tým
Body
1.
N.Rosberg Mercedes
79 
2.
L.Hamilton Mercedes
75 
3.
F.Alonso Ferrari
41 
4.
N.Hülkenberg Force India
36 
5.
S.Vettel Red Bull
33 
6.
D.Ricciardo Red Bull
24 
7.
V.Bottas Williams
24 
8.
J.Button McLaren
23 
9.
K.Magnussen McLaren
20 
10.
S.Pérez Force India
18 
11.
F.Massa Williams
12 
12.
K.Räikkönen Ferrari
11 
13.
J.Vergne Toro Rosso
14.
D.Kvjat Toro Rosso

Průběžné pořadí šampionátu týmů po 4. závodě:

p.
 Tým  Jezdci
Body
1.
Mercedes  N.Rosberg, L.Hamilton
154 
2.
Red Bull  S.Vettel, D.Ricciardo
57 
3.
Force india  S.Pérez, N.Hülkenberg
54 
4.
Ferrari  K.Räikkönen, F.Alonso
52 
5.
McLaren  J.Button, K.Magnussen
43 
6.
Williams  F.Massa, V.Bottas
36 
7.
Toro Rosso  J.Vergne, D.Kvjat