Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Massa se v boxech zdržel kvůli záměně gum

Massa se v boxech zdržel kvůli záměně gum

Mechanici omylem prohodili pravou a levou pneumatiku.

Zdržení během první zastávky Felipeho Massy v boxech během Velké ceny Číny bylo způsobeno tím, že mechanici si spletli levou a pravou zadní pneumatiku a snažili se je nasadit na špatnou stranu vozu.

Šéf Williamsu pro výkon monopostu Rob Smedley nechtěl zacházet příliš do detailů. Podle jeho slov šlo zkrátka o to, že se mechanici snažili nové pneumatiky nasadit na opačnou stranu, než pro jakou byly určené.

Než si však mechanici svou chybu uvědomili a napravili, strávil Massa v boxech téměř minutu. Podle Smedleyho budou pro příště přijata opatření, aby k podobným pochybením již nedošlo.

"Pokoušeli jsme se nasadit levou na pravou a naopak," řekl o problému Smedley.

"Velmi zjednodušeně řečeno to bylo výsledkem toho, že jsme neměli dostatečně dobré postupy, kterými bychom podchytili takové věci a zajistili, aby se nestávaly.

Musíme jít dál, být pragmatičtí, velmi upřímní a navzájem k sobě v týmu otevření.

To je něco, čeho bych u Williamsu rád dosáhl, abych byl ke každému naprosto otevřený, šel a řekl 'tohle bylo dobré, tohle ne a je potřeba to opravit'.

V pondělí nebo v úterý se rozhodneme, co přesně je třeba odstranit, kde jsou naše priority a bude to jen o tom udělat to."


Smedley také dodal, že za toto pochybení bere plnou zodpovědnost.

"Když jsem po závodě mluvil se všema klukama, i s těmi, kteří během zastávky donesli pneumatiky, tak jsem jim řekl, že pokud za to chceme někoho vinit, tak mě, protože za to jsem placený," řekl Smedley. "Beru toto pochybení na sebe, to je má pozice v týmu."

Massův závod byl poznamenán také incidentem na startu závodu, kdy se po kontaktu s ferrari Fernanda Alonsa Brazilec na chvíli ocitl ve vzduchu.

Massa předvedl velmi dobrý start ze šesté pozice a v nájezdu do první zatáčky se prokličkoval až mezi pilota Ferrari a Daniela Ricciarda na red bullu. Následně však přišel kontakt s jeho bývalým týmovým kolegou.

Do kontaktu se v první zatáčce dostal také druhý pilot Williamsu Valtteri Bottas, který kolidoval s Nicem Rosbergem z Mercedesu a také Fin se na krátkou chvíli ocitl ve vzduchu.

Do cíle dojel Bottas nakonec na sedmé pozici, zatímco Massa byl s kolem ztráty klasifikován až na patnácté příčce.

"Měl jsem skvělý start, pak mě ale podle mého názoru Fernando neviděl a narazil do mého vozu," řekl Massa. "Musíme zkontrolovat auto, abychom zjistili, jestli se něco stalo, protože jsem pak měl docela problémy s nedotáčivostí po tom, co jsem se trochu i proletěl.

Sportovní komisaři si ale nemyslí, že to byl problém, tak s tím také nic nedělali."