Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Včera se rokovalo o budoucnosti F1

Včera se rokovalo o budoucnosti F1

Jednání však skončila neúspěchem a budou se muset zopakovat.

Ve čtvrtek se sešli představitelé všech týmů Formule 1, Jean Todt i Bernie Ecclestone v zázemí letiště Biggin Hill nedaleko Londýna. Výsledkem schůzky měla být dohoda o společném postupu při snižování nákladů všech týmů F1. Zdá se však, že nejmocnější lidé královny motorsportu opět nedokázali najít společnou řeč. Schůzka skončila návrhem na další setkání, které se bude konat již o několik týdnů.

Malé týmy mají tento čas využít k vypracování návrhů vlastních řešení pro rychlé finanční ozdravení celého sportu. Tento čas může zároveň využít i prezident FIA, aby podrobněji prozkoumal reálnost překážek zavedení rozpočtového stropu.

Týmy jsou momentálně rozděleny na dva velké tábory. První tvoří velké a významné týmy s účastí ve Strategické skupině - Red Bull, Ferrari, Mercedes, McLaren, Williams a Lotus a na druhé straně barikády se nachází čtyřlístek ve složení - Force India, Sauber, Marussia a Caterham. Jedenáctým týmem je Toro Rosso, které sice patří k menším týmům, kterým by rozpočtová omezení pomohla k vyšší konkurenceschopnosti, avšak vzhledem k vazbám na sesterský Red Bull zůstává italský tým neutrální.

Tábor větších týmů však není zcela jednotný, protože nutnost omezení nákladů deklaroval už i šéf týmu Lotus, Gérard Lopez a v minulosti myšlenku zavedení rozpočtového stropu podporoval i Williams.

Situaci by mohl ještě zkomplikovat zájem evropských úřadů, které podle The Times již začaly zkoumat možné porušování evropských pravidel o hospodářské soutěži. Na jejich otázky už museli odpovídat dva nejmenovaní "lidé blízcí tomuto sportu".