Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Rozpočtový strop ve F1 půjde dolů

Rozpočtový strop ve F1 půjde dolů

Otázkou je, o kolik milionů

Včera se uskutečnila důležitá telekonference zástupců týmů F1 s představiteli šampionátu a FIA. Tématem bylo případné snížení rozpočtového stropu. Ten je pro příští rok nastaven na 175 milionů dolarů, což je pro některé účastníky beztak nedosažitelná meta.

Jak už v předstihu naznačil Zak Brown z McLarenu, s redukcí na 150 milionů neměl nikdo problém. Horší to už bylo s návrhem na další stlačení na 125 milionů dolarů. Red Bull a Ferrari se postavily proti.

 

Prezident FIA Jean Todt trvá na platnosti nového technického předpisu od roku 2022. Foto: FIA

 

Mattea Binotto se vyjádřil, že by to nebylo fér vůči velkým stájím, od nichž ty menší kupují řadu komponent. Ferrari a spol. tak musejí vynakládat daleko větší prostředky na potřebný výzkum a vývoj. Principál Scuderie tudíž přišel s tím, aby byly stanoveny dva finanční limity – pro výrobce a pro zákazníky. Ke konečnému závěru se prozatím nedošlo.

Šéf Red Bull Racingu Christian Horner se pokoušel prosadit další odklad zavedení nových technických pravidel až do roku 2023. Nezískal ovšem potřebnou podporu. Ostře proti byl údajně zejména prezident FIA Jean Todt.

Diskutována byla i eventualita velkých cen za zavřenými dveřmi, tedy bez diváků. S jakým výsledkem, známo není.

Zdroj: FORMULE.cz