Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Formule 1 musí boxovat v jedné váhové kategorii

Formule 1 musí boxovat v jedné váhové kategorii

Podle Browna by týmům stačilo 100 milionů

Pokud se tomu nechá volný průběh, může koronavirová krize stát existenci až čtyři týmy formule 1. O tom je přesvědčen nejvyšší představitel McLarenu Zak Brown. V rozhovoru pro BBC také prezentoval recept na řešení – další snížení rozpočtového stropu.

Formule 1 se nachází ve velmi nejistém postavení,“ konstatoval. „Jestliže se to nevezme pořádně do ruky, mnozí skončí.“ Podle něj jsou všechny stáje srozuměny s tím, že se horní rozpočtová hranice sníží ze současných 175 na 150 milionů dolarů. 

Zak Brown by srazil rozpočtový strop až na 100 milionů dolarů. Foto: McLaren

Převažující většina, včetně jednoho velkého hráče, kývne i na podstatně méně než 150 milionů,“ prozradil. „Je to osmdesát na dvacet. Skutečností je, že s osmdesáti procenty týmů přežijeme, ale s dvaceti ne.“ Sám by byl dokonce pro 100 milionů, což se mu ale podaří prosadit jen těžko.

BBC zjistilo, že oněmi dvěma „odpadlíky“ jsou Ferrari a Red Bull (a tudíž že Mercedes táhne s většinou). „Někteří pořád staví svoje vlastní sportovní zájmy nad prospěch celé formule 1,“ prohlásil na jejich adresu Brown. „Nevidí, že ji tím přivádějí do velkého nebezpečí. Potom na tom proděláme všichni. Vypadá to dokonce, jako by ani neměli zájem o férový boj s těmi, které dosud nepovažovali za soupeře. Připomínají mně boxera těžké váhy, který by chtěl zápasit jen s borcem o kategorii níže.

Zdroj: FORMULE.cz