Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ferrari pokukuje po IndyCar, potvrdil Binotto

Ferrari pokukuje po IndyCar, potvrdil Binotto

Tým z Maranella nechce propouštět

Už za dva roky bychom mohli vidět v Indianapolisu vozy se vzpínajícím se koněm na kapotě. Šéf Ferrari Mattia Binotto pro televizi Sky Sport Italia potvrdil, že Ferrari zvažuje vstup do americké IndyCar Series.

Podle Binotta za to může rozpočtový strop ve formuli 1. Jeho nastavení na 145 milionů dolarů, navíc s výhledem na další snižování, by Ferrari donutilo propustit řadu zaměstnanců. Stáj z Maranella tak hledá způsob, jak pro své lidi najít další uplatnění a zvažuje vstup do jiných sérií.

„Ferrari cítí velkou sociální zodpovědnost k našim zaměstnancům. A chceme zajistit, aby pro každého z nich byla v budoucnu práce,“ řekl pro Sky Sport BInotto.

„Z toho důvodu jsme začali zvažovat alternativní programy. Mohu potvrdit, že se zaměřujeme na IndyCar, která je teď velmi odlišnou kategorií od té naší, ale to se změní s plánovanou změnou pravidel v roce 2022 (zavedení hybridních motorů - pozn. red.). Sledujeme také na svět vytrvalostních závodů a další série. Snažíme se učinit to nejlepší rozhodnutí,“ zdůraznil Binotto.

Will Power vyhrál 500 mil Indianapolisu

Uvidíme vozy s logem Ferrari protínat pás z cihel v Indianapolisu? Foto: IndyCar

„V posledních týdnech proběhlo hodně debat o redukci rozpočtů pro týmy formule 1. A došlo k rozhodnutí. Ze 175 milionů dolarů, které jsme si odhlasovali, bude strop snížený na 145 milionů. Ve Ferrari jsme se připravovali na rozpočet schválený vloni a další snížení povede k nutnosti znovu posoudit všechny zaměstnance, strukturu a organizaci,“ dodal principál Ferrari.

Ze strany IndyCar zatím nejdou žádné zvěsti o tom, že by série povolila dalšího dodavatele šasi, který by soupeřil s italskou Dallarou, která ale vozy vyrábí přímo v Indianapolisu. S jedním dodavatelem šasi jsou spojené nižší náklady a také vyrovnanější pole.

Na druhou stranu by IndyCar velmi ráda přilákala třetího dodavatele motorů, který by doplnil Hondu a Chevrolet. O tom, že by v IndyCar Ferrari moc rád viděl, se před pár dny rozpovídal Mario Andretti.

Zdroj: FORMULE.cz